Photo: Løw, Camilla / Kunst i offentlige rom

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag flyttet i 2007 inn i nye kontorer i et rehablitert jugendbygg i E.C. Dahls gate i Trondheim sentrum. Gaten er oppkalt etter forretningsmannen som i sin tid testamenterte midlene til en fødeklinikk for ubemidlede kvinner. Bygget stod klart i 1908 og fungerte som fødeklinikk helt fram til 1984.

Hanne Lydia Opøien Kristoffersen (NO) valgte å ta utgangspunkt i byggets forhistorie da hun skulle gjennomføre kunstprosjekt for Fylkesmannen.

Verket "Barselfærd" består av 15 tegninger som er montert på en fondvegg i trapperommet i andre etasje. Motivene er basert på historiske fotografier, som kunstneren så har bearbeidet fritt. Bildene viser den første jordmoren, legen og sykepleiere, samt mødre og barn på fødestuen.

Tegningene er utført med fargeblyant på svart papir. Det er brukt gull, sølv og bronse for å skape liv og dramatikk i tegningene og både metallfargene og de vinrøde rammene henter opp fargedetaljer i interiøret. Når kunstneren bruker farger på svart papir, er det som om hun henter motivene frem fra mørket, slik hun også henter fram inntrykk fra en avsluttet epoke. Motivene er gjengitt i en lett autoritær stil som står til en tid hvor samfunnsorganiseringen og omgangsformen var mer hierarkisk og autoritær enn i dag.

Hanne Lydia Opøien Kristoffersen (f. 1964) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Hun har jobbet mye med tegning med et figurativt uttrykk, ofte i store formater, og er spesielt opptatt av tema som kjønn og identitet. Hun er kjøpt inn av blant andre Nasjonalmuseet for kunst.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to