Photo: Isaksen, Trond A. / Kunst i offentlige rom

Kystverket Nordland

Illusjonen av ei bølgje i Christian Boulds verk "Vasilla" styrkjer det maritime uttrykket i Kystverkets rehabiliterte bygg i Kabelvåg.

Kystverket er ein viktig institusjon for norsk sjøfart og vår maritime kultur. Det rehabiliterte bygget til Kystverket Nordland i Kabelvåg har fått ein maritim stil basert på den sentrale verksemda til Kystverket, som merking av farleier, losing, sjøtransport og sikring av hamner. Rehabiliteringa vart fullført med eit kunstprosjekt som speglar både maritim kultur og korleis bygget er plassert i hamneområdet.

Christian Boulds installasjon "Vasilla" er eit segl spent opp i himlingen i kantinen, lik eit båtsegl hengt til tørk i midnattssola. Rommet kor kunstverket er montert, er i seg sjølv imponerande. Takhøgda er på cirka fem meter, og tre av veggane har panoramavindauge mot marinaen og havet utanfor.

Kunstnaren valde å bruke taket for ikkje å konkurrere med den fantastiske utsikta, samtidig som han ønskte å bringe havet og vêret inn i rommet.

Seglet har eit stilisert bølgjemønster i svart og kvitt inspirert av kart og optiske illusjonar. I tillegg hevar og senker det seg i bølgjerørsler styrt av vindstyrken utanfor bygget.

Installasjonen har fleire kulturelle referansar. Blant anna siterer Christian Bould den britiske kunstnaren Bridget Ripley, som er spesielt knytt til retninga Op Art, altså optisk kunst. Bould brukar dei karakteristiske mønstra, men utan å reprodusere optiske illusjonar. Kunstverket refererer også til kinetisk skulptur, kjent frå modernistisk kunst på 1960-talet.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to