Utviklingshuset, Senter for informasjon- og opplevlese om utviklingssamarbeid og fattigdomsbekjempelse (Norad)

Photo: Norad / Kunst i offentlige rom

Installasjonen tar utgangspunkt i Picassos kjente antikrigsmaleri "Guernica" fra 1937, og den påvirkning afrikanske masker og skulpturer har hatt på Picasso spesielt og europeisk/vestlig kultur generelt. Prosjektet er utført som et samarbeidsprosjekt med ti zambiske kunstnere som har gjenskapt deler av "Guernica" med dramatiske og kraftfulle skulpturelle objekter, utført i en kulturell, autodidakt håndverkstradisjon som skiller seg fra både klassisk kunst og akademisk samtidskunst. Skulpturelementene slynger seg opp gjennom husets midtparti, innrammet og gjennomskåret av geometriske flater og linjer som i sitt formale uttrykk dramatiserer og understreker innflytelsen fra kubismen og Guernicas formspråk. Satt opp mot senterets oppdrag med å formidle bistandspolitikk på en pedagogisk måte, gir "Vitner" spillerom for en radikalt annerledes refleksjon omkring opprinnelse og modernitet.

Utviklingsshuset ble avviklet 1. november 2013.