Photo: Statsbygg / Kunst i offentlige rom

Stavanger fengsel

Kjetil Ingvar Berges utsmykking på gavlveggen i gymnastikk- og forsamlingssalen består av en oppmurt klatrevegg og støpte betongblokker, stein innstøpt i farget betong, glassbyggerstein med bakenforliggende lys og lecablokker. Utsmykkingen fungerer på flere plan, og kan sees på både som en altertavle og en klatrevegg. Innstøpt i veggen finner vi skrift og ord som åpner for tanken, skiftende lys for ulike stemninger, og utfordrende klatreruter. Utsmykkingens tittel "Songlinjer" er et begrep fra aborginernes mytologi, og henspeiler på det å sette navn på ting ved å synge ut. Kunstneren har innhentet håndskrevne sanglinjer fra blant annet justisministeren. Også innsatte og ansatte ved fengselet har bidratt med sanglinjer. Det samme har to voldsofre gjort. Ordene er spredd ut over hele veggen slik at de kan leses enkeltvis eller danne nye setninger og sammenhenger. Til planlegging av de to klatrerutene har kunstneren brukt en profesjonell klatrer. Klatreveggen er sikkerhetsmessig godkjent. Oppmuring av veggen ble gjort av kunstneren i samarbeid med ansatte ved fengselet. Utsmykkingen inneholder også en serie innscannede faxer med de originale håndskrevne tekstene. Disse henger i korridoren som leder inn til forsamlingssalen.

Brit Bøhmes utsmykking består av seks kvadratiske malerier montert på veggene i inngangspartiet, samt i venterom, korridor og trapperom. Hvert enkelt bilde er i størrelse tilpasset det enkelte rom. Maleriene er utført i akryl og PVA på lerret som er trukket over kryssfinerplater, og er holdt i et abstrakt billedspråk. Det gjennomgående kvadratiske formatet skaper helhet. En lys fargeskala, dominert av gult og blått, gir et beroligende inntrykk og demper møtet med fengselsinstitusjonen. Fargene kan assosieres med sol, himmel, luft og vann.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to