Photo: Sveen, Arvid / Kunst i offentlige rom

Longyearbyen skole, Svalbard

Utsmykkingen er utført av Gunnar Torvund i samarbeid med Kristine Brodersen som sto ferdig i juli 1999 og har tittelen "Båten, selen og huset".

I 1997 ble det avsatt kr. 200 000 til utsmykking av Longyearbyen skole. Brukerne ønsket seg en utendørs «bruksskulptur», en skulptur til lek for de minste elevene og til visuell glede for de større elevene og alle andre. I et utsatt klima var det også nødvendig å ta hensyn til forhold som vindretninger og snølagring. Tre var ønsket som det dominerende materialet i skulpturen, både fordi det oppleves som varmt i et kaldt klima, og fordi bruken av tre har lange tradisjoner i området.

Utsmykkingen kan betraktes som en poetisk metafor på Svalbard-samfunnet, med referanser til tradisjonelle virksomhetsområder i en nordlig sfære. Samtidig oppfordrer den til mange ulike former for lek, og gir barna både gjemmesteder og ly for vinden. Utsmykkingen byr på stor materialrikdom og innbyr også til taktil kontakt. Den byr også på små overraskelser i form av kunstneriske detaljer som kan oppdages og utforskes underveis, slik vi også kjenner det fra Torvunds øvrige produksjon.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to