Photo: Statsbygg Nord / Kunst i offentlige rom

BUF Tromsø ungdomssenter

De to kunstnerne Per Dybvig og Marianne Darlén Solhaugstrands tegninger på Tromsø ungdomssenter snakker ungdommens språk, og er drømmende og fabulerende i uttrykket.

Tromsø ungdomssenter er en døgnbemannet barnevernsinstitusjon som gir behandling og undervisning til ungdom med atferdsvansker. Bygningen ligger sjønært til på Håkøya, en halvtimes kjøring utenfor sentrum. Den ble oppført i 2006, og består av et hovedhus, en skolebygning og en leilighetsfløy.

I valget av kunst til senteret ble det særlig lagt vekt på å finne fram til verk og kunstnere med en ungdommelig uttrykksform som ungdommen enkelt vil kunne relatere til og ha glede av, uten å ha spesielle forkunnskaper om kunst. Det ble kjøpt inn verk av to tegnere: Per Dybvig og Marianne Darlén Solhaugstrand. Tegning er en umiddelbar kunstnerisk uttrykksform, som appellerer til noe genuint menneskelig fordi vi alle har tegnet selv.

I inngangspartiet dekker Per Dybvig (f. 1964) hele rommets kortvegg med sitt rå, myldrende tegneark. På et 290 cm bredt papirark har Dybvig tatt utgangspunkt i dokumentarisk nyhetsmateriale fra perioden november–desember 2007. Han har rablet fabulerende, fartsfylte skisser med bruk av blyant og fargeblyant i et sinnrikt, detaljert mønster. Tegningen sender tankene til massemedienes bildeflimmer og informasjonsstrøm, der vi hele tida utsettes for en strøm av meninger og tanker som overvelder og filtrerer seg inn i hverandre.

Hos Marianne Darlén Solhaugsstrands to innkjøpte verk finner vi et roligere, mer drømmende og poetisk uttrykk. I tillegg til tegning arbeider Solhaugstrand også med akvarell, og anvender en realitetstro teknikk som enkelte steder legger seg tett opp mot det fotografiske. Samtidig er motivene lekne og fantasifulle: Tegningene framstiller to menn med dyreører og dyrehale, som poserer lekent med dyrisk naturlighet og en vakker, ungdommelig styrke.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to