Photo: HMPinnsvinet, / Kunst i offentlige rom

UiB Universitetet i Bergen, Studentsenteret

Med et gjennomsnitt på 219 nedbørsdager i året, er sola en sjelden gjest i Bergen. Men når den først dukker opp, skal ikke studentene i Bergen kunne gå glipp av den. Med kunstverket "Daily Sunspot Activity" har kunstnerduoen Grönlund og Nisunen montert et bredt belte bestående av 365 runde speil, ett for hver dag i året, høyt oppe under takhvelvingen på Studentsenteret på Nygårdshøyden i Bergen.Speilene er alle justert i ulike vinkler – på en solskinnsdag vil lyset dermed bli reflektert i et uregjerlig og vakkert flettverk av små «lyskastere» som strekker seg ned i bygningen, på en måte som setter både gulv og vegger i bevegelse.

"Daily Sunspot Activity" er ett av tre integrerte, stedsspesifikke kunstverk laget spesielt til Studentsenteret for studenter ved Universitetet i Bergen. Grönlund og Nisunen står bak to av kunstverkene, og arbeidene deres bærer preg av å være laget i tydelig dialog med arkitektene. Oppunder taket i bygningens vrimleområde ligger det runde auditoriet, som går under navnet "Egget", og her finner vi Grönlund og Nisunens andre verk. "Convex/concave" er en videreføring av arkitektenes utforskning av auditoriet, og også dette kunstverket må man rette blikket mot taket for å få øye på. Her finner vi runde former av ulik størrelse som buler og krummer seg utover og innover og leker med overflaten, malt i samme hvitnyanse som resten av taket. De to kunstverkene ble til som et resultat av en lukket konkurranse, der Grönlund og Nisunen gikk av med seieren.

Det siste kunstverket er også resultatet av en lukket konkurranse. Bergenseren Kurt Johannessens tekstbaserte installasjon er formet som et eikeblad, med håndfast, grønnfarget skrift, og den poetiske tekstprosaen gir ordet til eikebladet selv. «Det kjendest på underleg vis som om nokon dytta med då eg sleppte. Det var merkeleg. Var det ikkje eg som bestemte meg for å sleppe taket?», lyder et utdrag.

Det nye studentsenteret sto ferdig i 2007, og er tegnet av Luseparken arkitekter AS fra Trondheim. I tillegg til et auditorium huser bygningen både svømmehall , treningssenter og ulike studentaktiviteter.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to