Photo: Ukjent / Kunst i offentlige rom

Bærum politistasjon

Politihuset i Asker og Bærum politidistrikt ligger i Kjørboparken i Sandvika. Det er et moderne bygg som huser rundt 370 ansatte og har cirka 75 000 besøkende årlig. Gerd Tinglum (NO) valgte et abstrakt uttrykk for å uttrykke verdiene som er viktige på et sted hvor folk får pass, tillatelser og liknende: Åpenhet, beskyttelse og medmenneskelighet. Ønsket var at komposisjonens estetiske kvaliteter skulle gi rommet ro og identitet.

Ventehallen er et langt og smalt rom som er åpent gjennom tre etasjer, med glass på hele den ene langveggen. Tinglums veggmaleri dekker de to kortveggene og en smalere vegg ved inngangsdøren fra gulv til tak med store rektangulære felter i kontrasterende farger.

Den store fondveggen er delt i fire horisontale felt, og hvert felt, bortsett fra det øverste, er delt i to. Fargefeltene følger ikke etasjeskillene, men tar utgangspunkt i en dør i fondveggen som bestemmer både høyde og bredde på feltene. Veggen har blitt blikkfanget i rommet.

Den andre kortveggen er delt i syv rektangulære fargefelter, men med en annen inndeling enn fondveggen. Veggmaleriene er i slekt med "Color Field"-maleriet fra 1950- og 1960-årene, en form for abstrakt ekspresjonisme der de fokuserte på farger og enkle, geometriske mønstre. Fargenes stofflighet og liv i overflaten er skapt gjennom mange tynne lag av maling.

Gerd Tinglum (f. 1951) er utdannet ved Statens Kunstakademi, Hochschule für Bildende Künste, Hamburg, og Tokyo Geijutsu Daigaku (Tokyos Kunstuniversitet). Hun arbeider konseptuelt, og farger har en sentral plass i kunstnerskapet. Verkene hennes er innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet og Bergen Universitet, og hun har hatt offentlige oppdrag for blant annet Asker og Bærum sykehus, Halden fengsel og senest den norske ambassaden i New Delhi. Hun er rektor for Kunsthøgskolen i Bergen.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to