Photo: Forsvarsbygg / Kunst i offentlige rom

Haakonsvern

Flaggets historie er tett forbundet med både militær og maritim historie. Siden 1500-tallet har skip båret flagg som markører for nasjonalitet og tilhørighet – maritime flagg som etter hvert utviklet seg til dagens nasjonalflagg. Og i militær sammenheng er flagg blitt brukt til å identifisere hærer og militærenheter – de vaiende tøystykkene som fulgte hærene var objekter som ble erobret og forsvant. Først mot slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet utviklet flagget seg til det det er i dag: patriotiske symboler for nasjoner og selvstendige stater. I dag brukes ikke flaggene lenger på slagmarken – i militære seremonier og markeringer har de derimot sterk, symbolsk betydning.

Haakonsvern er marinens nylig moderniserte hovedbase, hvor rundt 4000 personer tjenestegjør. Den norske kunstneren Ole Martin Lund Bø (f. 1973) vant konkurransen om å lage en skulptur til basen. Ole Martin Lund Bø er en konseptuelt orientert kunstner med et minimalistisk formspråk som tar i bruk en rekke ulike materialer og formater. Han har flere ganger jobbet med blant annet speilfolierte flater og plakater, som i formen mimer kjente og meningstette strukturer, slik han også gjør med sitt verk til Haakonsvern.

Lund Bøs poetiske skulptur er utført i blanke, syltynne stålplater og tar form av tre kjempemessige flagg som vaier stolt i vinden. Flaggene skjærer gjennom uterommet og speiler omgivelsene, militærområdet, de omkringliggende grøntområdene, været og lyset. De framstår ikke som symboler for verken nasjoner, militærenheter eller geografiske regioner. Der flagget ellers er innpodet med mening og nasjonal tyngde, er de tre flaggene til Lund Bø tomme, uten referanse til nasjonalitet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to