Photo: Honerud, Hilde / Kunst i offentlige rom

UiB Universitetet i Bergen, Det juridiske fakultet

Margareta Bergmans fotografi "Boker" en del av serien "Slumpens ordning", hvor ting er plassert på steder de ikke umiddelbart hører hjemme.

Bøker og boklig lærdom er noe av det vi tradisjonelt forbinder med et universitet, og på fondveggen i Jussbyggets hovedinngang ved Universitetet i Bergen henger Margareta Bergmans fotografi "Bok". Bildet viser utsnitt av en jentekropp, med en blå bok slått opp over en hvit truse og naken hud. Det stramt komponerte fotografiet uttrykker en stille og forunderlig humor rundt temaene læring, intellekt og kropp. Det harde spiller mot det myke, det mørke mot lyset, det konkrete mot det abstrakte.

Bergman arbeider med en saklighet som ikke er dokumentarisk, men heller mental og poetisk. Fotografiene hennes er ofte dagligdagse, og uttrykket kan virke spontant og umiddelbart. På samme tid er de stramt komponerte, og har gjerne uvante vinkler og utsnitt. I mange av fotografiene er detaljer uthevet med en tydelig fokusering, mens andre deler mangler skarphet på en måte som gir motivet preg av noe mystisk eller hemmelig. De kan skape uorden i vårt blikk på verden og vise øyeblikk av intimitet.

Verket som er kjøpt inn til Jussbygget viser også hvor viktig konteksten er for hvordan et kunstverk blir forstått. Opprinnelig ble "Bok" plassert i resepsjonsområdet ved biblioteket til Ressurssenteret ved universitetet, som deler inngang med Bergen Resource Centre for International Development. Bygget fungerer som en arena for forskningsformidling og debatt om internasjonale utviklingsspørsmål. Både motivet på bildet og plasseringen av det ved inngangen til bygningen skapte reaksjoner blandt noen gjester og ansatte. CMI uttrykte bekymring for at plasseringen av Bergmans fotografi var uheldig og at bildet der ville bli oppfattet som provoserende på en utilsiktet måte. Da det ble foreslått at bildet skulle flyttes, grep aviser og andre medier fatt i spørsmålet om sensurering. KORO og universitetet ble derfor enige om å flytte verket til Jussbyggets hovedinngang A.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to