Photo: Honerud, Hilde / Kunst i offentlige rom

Nordre Vestfold fengsel, avdeling Hof

Natur og humor er gjennomgangstemaene for kunsten i Hof fengsel. Fangene der har også fått tilgang til et lite kunstbibliotek.

Hof fengsel ligger i Hof kommune i Vestfold, og er et åpent fengsel for straffedømte som soner kortere fengselsdommer på inntil ett år. Sikkerhetsnivået i fengselet er lavt, og det innebærer at de innsatte fritt kan ha kontakt med hverandre innenfor fengselsmurene. Et nybygg i fengselet sto ferdig i 2010, og her er det undervisningsrom, hobbyrom, tv-rom, bibliotek og treningsrom for de innsatte. Kunstverk fra tre kunstnere er kjøpt inn til nybygget.

I et undervisningsrom henger tre fotografier av kunstneren Geir Harald Samuelsen. Bildene inngår i prosjektet "Exit Stetind", en serie som dokumenterer en klatretur opp sydveggen til fjellet Stetind, innerst i Stefjorden i Nordland. I etterkant av turen avfotograferte kunstneren bildene på nytt i atelieret sitt, og disse fotografiene inkluderer lyset fra lamper og vinduer som skinner og reflekteres i billedflaten på de opprinnelige dokumentasjonsfotografiene. Refleksene bryter ned fjellets monumentale silhuett og danner nye former i bildene.

I en gang som fører til møterom for de ansatte i nybygget, henger et fotografi av en helt annet type fjell. "Cracking concrete" av Marianne Heier viser en haug med penger hun stilte ut i et galleri i Milano. Sammen med bildet av pengehaugen henger et brev Heier sendte til galleristen i forkant av utstillingen. I brevet forklarer hun ideen til utstillingen: Pengene som skulle stilles ut hadde Heier tjent ved å jobbe hardt i ulike ufaglærte strøjobber, deretter ble de vekslet om til lire og lagt fritt tilgjengelig i en haug i galleriet. Verket forteller noe om hvor enkelt det kan være å opptre som tyv dersom det legges til rette for det, og sier samtidig noe om hvor sterk selvdisiplin som kreves for ikke å gi etter for begjæret etter pengene. Verket har også en humoristisk dimensjon som særlig løftes fram når det stilles ut i et fengsel – kunsten viser bokstavelig talt fram et «fjell» med penger.

Humor er også et stikkord i Therese Angel Mæhles fem tegninger, som er plassert i biblioteket. Hver tegning er en selvstendig liten fortelling med absurd humor. Med en lett, nesten naivistisk strek framstiller Mæhle dyr og mennesker i uvante og forknytte situasjoner.

I tillegg til kunstverkene er det kjøpt inn et utvalg kunstbøker til biblioteket. De er stilt ut i en frittstående bokhylle i rommet, laget av innsatte selv på fengselets eget verksted.

Natur og humor er gjennomgangstemaene for kunsten i Hof fengsel. Fangene der har også fått tilgang til et lite kunstbibliotek.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to