Photo: Isaksen, Trond A. / Kunst i offentlige rom

Florø lufthavn

Egentlig framstår den som en ganske lukket og massiv enhet, denne store, kubiske hangaren som er plassert midt i et åpent terreng i Florø, omkranset av asfalterte rullebaner og landingsplasser. Basen for redningshelikoptertjenesten 330 skvadron åpnet på Florø lufthavn høsten 2009, og den inneholder både kontor, lager og verksted. Men aller tydeligst kjennetegnes den av en stor, firkantet hangar: Når basens Sea King-helikopter ikke er på utrykkingsoppdrag rundt omkring på Nordvestlandet, er det her inne redningshelikopteret holder til.

Byggets monotone, effektive funksjonalitet er imidlertid brutt opp av et uventet, dynamisk element: Hele den 300 kvadratmeter store sideveggen er dekket av et stramt, intrikat fargemønster av horisontale striper i ulik bredde. Det er den erfarne kunstneren Katrine Giæver som har boltret seg over hele det enorme «lerretet» på hangaren. Hun har arbeidet med selve materialet som utgangspunkt: Bygget er dekket av PAROC-plater – dette er stålplater som er raske å sette opp og som krever lite vedlikehold. Stålplatene ga kunstneren mulighet for å benytte det såkalte PAROC-printsystemet, som er utviklet for at bedrifter skal kunne markedsføre seg med logo eller liknende på egen fasade. Etter Giævers tegninger og med valg fra PAROCs fargesortiment, ble byggeplatene allerede under produksjonen utstyrt med vannrette striper i klare farger. Oppføringen av hangaren og monteringen av kunsten ble dermed sammenfallende prosesser, og verket er slik sett fullstendig integrert i byggeprosjektet.

Oransje er en viktig farge i komposisjonen. Med denne fargen får veggflaten en signaleffekt som gjør den til et gjenkjennelig orienteringspunkt i området. Den er lett synlig for reisende både til og fra flyplassen, og for dem som arbeider på det avgrensede området der basen er plassert. Oransje er også skvadronens farge, og brukes på helikopter og bekledning nettopp for synlighetens skyld. Kunstprosjektet avspeiler dermed formålet med 330 skvadronens nye base; å skape trygghet gjennom tilstedeværelse og tilgjengelighet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to