Myntgatakvartalet

Myntgatekvartalet grenser til Myntgata, Nedre Slottsgate, baksiden av husrekken på sydsiden av Christiania Torv og Akersgatens forlengelse inn på festningen. Dette området var opprinnelig en del av Kvadraturen, men daværende bybebyggelse ble revet etter 1686 til fordel for nye festningsverker. Den nåværende bebyggelsen er fra unionstiden med Sverige, da festningen hadde mistet sin forsvarsmessige betydning. Utenverkene ble dermed sløyfet til fordel for nybygg til militære depoter, kaserner o.l. Denne typen bebyggelse strakte seg utover Kontraskjæret, men ble her fjernet på 1900-tallet, både til fordel for bussterminal og for å frigjøre de eldre festningsdelenes ”ansikt mot byen”.

Bebyggelsen er oppført i løpet av siste halvdel av 1800-tallet, og utgjorde i hovedsak staller for de forskjellige våpengrenene. Utførelsen er i upusset tegl, i en tidstypisk middelalderinspirert stil. Bygningen mot Nedre Slottsgate, oppført 1867, er særlig arkitektonisk bearbeidet og utgjør et viktig motiv i gatebildet. Den fremhevede midtpaviljongen med Carl XVs monogram danner fondmotiv for Revierstredet. Arkitekter var Schirmer og von Hanno. Kasernen mot Myntgata oppført 1898 som kavallerikaserne etter tegninger av Ove Ekman, skiller seg ut som typisk kaserneskolebygning, à la folkeskolebyggeriet i byen på denne tiden.

Et av målene i Oslos handlingsplan for Kvadraturen er å gjøre gater og byrom som parker og plasser mer tilgjengelig for byens befolkning. I Myntgatakvartalet ligger ett av byens store parkrom. Bevaring og utvikling av plasser og parkrom er en viktig del av Kvadraturen som et mangfoldig og variert bymiljø. Dette er steder hvor det er mulig å trekke seg tilbake fra de travle gatene. Eldre vegetasjon som trær og busker, steinbelegning, murer og fontener med mer, gir en god opplevelse av byrommet. Ved forslag til endringer og ønske om å møte krav til universell utforming, er dette elementer som det må tas hensyn til.

Share to