• (Opphavsrett)

Min lillebror og meg og russerfanger i Hellemobotn

En spesiell opplevelse

Min lille bror og meg. Under annen verdenskrig hadde tyskerne vaktpost i Peta, i Hellmobotn. Plutselig kommer det en tysk soldat til oss og sier: er dere angst , pappa skutt, nei sa jeg, du greier aldri å skyte pappa. Etter en stund så fant vi ut at vi må gå inn for å se hva er det som skjer egentlig. Og da vi kommer inn sitter en russe fange midt på gulvet med tyskerne stående rundt seg. Både fangen og far og onkel Johan ble forhørt om hvem som viste dem veien til Sverige. Det endte med at far måtte gå til Peta og melde seg for den tyske vakta der.

Onkel Johan derimot ble arrestert, fikk beskjed om at  skulle han og russeren skulle være med til Drag.  Min lillebror Ivar og jeg bestemte oss for å hindre at vår onkel ikke skulle være med. Vi fulgte med til båten som skulle ta han med til Drag. Tyskerne prøvde å overtale oss til å gå på land. Vi nektet. Vi fikk tilbud om både penger og bong-bong. Vi ville ikke ha noe av dette. Det endte med at vi fikk vår onkel med oss på land igjen. 

 Gleden var stor, store var også både sorgens og gledens tårer.

Se også første del av fortellingen, om de russiske krigsfangene på flukt i Helelmobotn http://digitaltfortalt.no/things/dramatikk-i-hellemobotn-da-russiske/H-DF/DF.6101?producer=Inga+Karlsen&search_context=1&count=2&pos=0

Share to