Trommer under stjernene

Det var mye latter, låt og beundrende tilrot i den kalde natten etter hvert som trommelagerne ankom, godt kledte for enkveld i lavvo og under åpen himmel. Trommene ble prøvd, beundret og sett på. Alle hadde sitt eget særpreg. – En må huske at en sjamantromme ikke er et musikkinstrument. Til det er lydkvaliteten ikke alltid tilfredsstillende, sa kursleder Pauliina Pesonen, da hun utdelte kursbevis til deltakerne. – Sjamantrommen er et verktøy mellom naturen og trommas eier, la hun til. Hun minnet på at trommen må varmes opp ved bålet før bruk. – Det er hyggelig at vi møtes og innvier trommene sammen, siden disse trommene er født sammen, avsluttet hun med.

Innvielse

Det trenges fem bål for en trommeinnvielse. ” Sore bjørnens” folk har til alle tider brukt de fire himmelretninger som et symbol for det universelle, det hellige. Derfor brukes disse også i innvielsen av trommen. – En for hver av himmelretningene, og en for midten av jorda. Vi begynner med å gå to ganger rundt jordas midte men vi roer ned og banker lett på tromma vår. Rundt alle bålene er tanken at du henter opp krefter. En går med klokka. Så går vi videre til nord, går to ganger rundt bålet. Nord representerer åndelig kraft. Mellom hver himmelretning går du en runde rundt jordas- midte bålet. Fra øst henter du fremtidens tanker, fra sør detfysiske du trenger på veien og fra vest støtte fra forfedrene, instruerte Pauliina.

Deltakerne gikk i sitt eget tempo, og det var stille. Innvielsen skal helst foregå i skumringen, og aller helst skal alle fem bålene tennes av samme flamme. Du skal helst foreta innvielsesritualet på et sted som ligger litt høyere, og midten kan markeres med en stein.

God stemning

- Nå , etter innvielsen er tromma din, og du må bli kjent med den ved å bruke den, forteller Paulina som har etablert et Trommeverksted i Nyksund der folk kan komme og lage sin egen tromme.  Etter denne alvorlige seremonien ble det latter, tromming og lått sammen med god mat i lavvoen. 9 fornøyde trommelagere har nå hver sin sjamantromme som de egenhendig har laget. Det var stolte og blide fjes å se. 

Share to