17) Mot jul - Julebord

Det er en unnskyldning til å komme sammen i hyggelig lag, og nyte et godt måltid mat, med dertilhørende drikke. Likevel har begrepet julebord en bi- klang av anger, overstadig drikking og lir regnet som et orum der det uhemmet flørtes med kollega.  

Det er ikke godt å si hvorfor det er en ettersmak av et tiltak som er ment å samle folk, og være til berikelse; bortsett fra at historisk sett var bloting en heller fuktig affære.  

Det fortelles for eksempel i Snorres kongesaga at Hålogalendingen Asbjørn Selsbane rodde langt for å hente korn på Agalsnes midt på svarteste vinteren. Nå tror ikke jeg at hensikten med kornet var å bake småkaker til jul. Nei, jeg har en mistanke om at mjødtønna var tom, og at det var en dyd av nødvendighet som tvang de barske vikingene i båt midtvinters for å fylle på lagrene før den livgivende mjøden, mennenes julebakst skulle sikre et hyggelig blot.  

Og sånn sett har julebordet et tusenårig rykte å ta vare på, leve opp til eller avsanne. Nå tror jeg at i dag er det mange flere julebord som går av stabelen som en hyggelig markering for slekt og venner enn det er fyllekuler!! 

Å samles rundt god mat er ekstra hyggelig i mørketiden. Å samle mennesker man liker å være sammen med til et måltid på svarteste vinteren kan oppleves som et lite lys i mørket. Julebordet blir til det du legger opp til. Et familiejulebord med ban og voksne sammen kan oppleves som både viktig, riktig og naturlig - også uten mjød og annet alkoholholdig. Hovedsaken er at alle har det hyggelig sammen, er det ikke?

Mot jul - adventfortellinger av Beate Heide

Share to