13) Lucia - Desembervandring

Luciadagen kommer midt i adventstiden. Selv om dagen er en liturgisk minnedag i den katolske kirke, så er den på merkverdig vis blitt en del av den norske adventfeiringa. Hvem var så denne Lucia? Jo, hun var en italiensk pike, fra Sicilia, som led martyrdøden akkurat på denne dagen. En av stallguttene så drapet, og da ble han også tatt av dager.

Skikken har vi hentet fra Sverige. Der foregikk den første Luciafeiring i 1893. Selve Luciasangen er en napoliansk folkevise. I 1835 ble melodien nedskrevet av komponisten Teodoro Cottau. Den italienske originalteksten er en poetisk beskrivelse av flere byer i Italia i lyset fra stjernene.  I 1849 ble den publisert under navnet Bacarole.  Lucia kommer av det latinske ordet lux, som betyr lys

Luciadagen har fått sitt eget bakverk, nemlig de lysgule lussekattene. Dette har vi hentet fra 1600 tallet Tyskland, men også disse er kommet via Sverige. Navnet betyr ”djevelkatter”, av Lucifer. Det hadde opprinnelig altså ingenting med Luciadagen å gjøre. På denne dagen  ga djevelen, i form av en katt, de slemme barna juling, mens Jesus i skikkelsen av et barn ga ungene boller. For å holde djevelen unna ble bollene farget med safran slik at de skulle lyse, og på den måten skremme bort djevelen. 

Var du klar over all denne bakenforliggende informasjonen? Nei, ikke jeg heller! Jeg har bare frydet meg og fått klump i halsen av å se på Luciaprosesjon både med Lucia, ternene og Staffen Stalldreng og stjerneguttene.  God Luciadag med ferske lussekatter til deg!


Beate Heides adventskalender Desembervandring: http://digitaltfortalt.no/search?subjects=%22desembervandring%22  


Share to