15) Mot jul - Å ta bilder ute i mørketiden

Det jeg legger merke til både i lokale aviser og på nettsamfunn, er at folk er rause til å dele de blinkskuddene de har foreviget. Motivene på bildene er også natur og lys, kulturlandskap og små merkverdigheter som folk flest legger merke til når de er ute på rusletur med kamera under armen.

Det fordyrende mellomleddet med fremkalling av bilder og innkjøp av ny film er blitt helt borte. En bitteliten brikke inne i kameraet tar vare på alle dataene i hvert bilde. Vi kan eksperimentere, prøve oss frem, uten at det koster en formue – og så forkaste det som ikke er bra når vi kommer hjem. En enkel overføringskabel gjør at vi kan nyte bildene umiddelbart etter at vi er ferdig. Ulempen er selvsagt at alle tar mange flere bilder enn det de gjorde før.

Livene våre blir dokumentert på en helt annen måte nu.

Adventstiden har lite naturlig lys. Det kompenseres for med lang eksponeringstid. Med et stativ kan månen, stjernene og nordlyset gjengis på en stadig vakrere måte. Det blir således også lettere å vise fargeprakten som ligger i den tiden da sola er under horisonten. Jeg er glad for den teknologiske utviklingen.

Jeg husker det første kameraet jeg øvde meg på å ta bilder med; Pappas kasseapparat med få muligheter til å zoome inn motivet og der fotografen måtte være stødig på hånden og motivet måtte stå i ro for at det skulle bli bilder i det hele tatt. Med det perspektivet friskt i minne er jeg uendelig glad for at min hobby er enklere å utøve i dag, enn for 40 år siden.  

Mot jul - adventfortellinger av Beate Heide

Share to