• Photo: Egil Bjørnsgard (Opphavsrett)

Sverdknappen

Jeg går ofte langs gamle veier og ferdselsårer med metalldetektor. For et par år siden gjorde jeg et oppsiktsvekkende funn.

I nærheten av Gamle Kongevei på Dovrefjell ga detektoren et signal om at her var det noe. Det viste seg å være en sverdknapp. Knappen var gråsvart og i bunnenen hadde den en plate av bronse. Platen hadde engang festet knappen til et sverd. 

Knappen var laget av et materiale jeg ikke hadde sett før.  Arkeologen på Kulturhistorisk museum kunne fortelle at knappen var laget av jett, en form for forsteina kvae. Jett finnes bare i Storbritannia og knappen kunne stamme fra så langt tilbake som vikingetida. Sannsynligvis har den kommet hit fra et vikingetokt.

I følge arkeologen hadde jeg gjort et sjelden funn, kanskje det mest omfattende jettfunnet i Norge. Det er funnet en del perler i jett i Norge, men få så store gjenstander som sverdknappen.

Jett var et av de dyreste materialene som fantes på denne tida. Og sverdet måtte ha tilhørt en med betydelig makt og midler, kanskje en hærfører eller høvding?

Hvordan kunne en slik kostbarhet ha havnet her på Dovrefjell? Og hvordan kunne noen ha mistet en så dyr gjenstand? I nærheten av funnstedet har det vært overnattingsplasser fra langt tilbake, kanskje helt fra vikingetida. Kanskje har knappen blitt mistet i kamp? En skulle hvertfall tro at eieren ville ha passet svært godt på en så verdifull gjenstand og ikke gitt den fra seg frivillig.

Sverdknappen befinner seg nå på Historisk museum i Oslo. Kanskje kan du se den utstilt der en dag.

 

Share to