Hos banksjef Andersen i Kirkegaten 6

I første etasje, til høyre for porten, lå kontoret til Andresens bankierforretning – bare ett rom mot gaten. Mot bakgården lå «Chefens kontor». Sensasjonen var at alle leilighetene ble utstyrt med «Watercloset», sannsynligvis de første i Christiania.

Consul Andresen kjøpte eiendommen av sin venn og forretningsforbindelse Thomas Heftye i 1857. Han fulgte et mønster som snart skulle bli avlegs da han besluttet å oppføre et nybygg som skulle romme både bolig og arbeidsplass. Som arkitekt brukte han den danskfødte murmester Thøger Leonard Binneballe, byggmester for bl.a. Oscarshall og Nasjonalgalleriets første byggetrinn. I Andresens leilighet var rommene rikt utstyrt med snekkerarbeider i «schinkelsk senklassisisme». Praktstykket er kassetthimlingen i den store salen, inndelt i felter av diagonale ribber. Alt er overdådig dekorert og fargesatt. Forbildet er himlingen i Den store festsal på Slottet, tegnet i 1838, som igjen har som forbilde den tyske arkitekt Schinkels himling i konsertsalen i Grosses Schauspielhaus i Berlin fra 1821. I mellomtiden ble diagonale kassetter også brukt ved innredningen av Logens store sal i 1839.

Vannklosettene som kanskje var byens første fikk noen få etterfølgere, før byen fant ut at kloakknettet var helt utilstrekkelig, og at fjorden ble farlig forurenset. Så den slags ble forbudt, og det kom ikke flere før forrige århundreskifte. Det ble stadig reist krav om å la folk få de samme bekvemmeligheter som for lengst var blitt vanlige i endre europeiske byer, men de strandet i nesten femti år på motstand fra folk som så sine næringsinteresser truet. Dotømmere, pudrettfabrikker og gartnere levde av det folk kvittet seg med i alle utedoene.

Share to