23) Luggeføre - Sukkertøylester

Om vinteren hjalp lestene til med å holde kalde barneføtter varme i gulvtrekken og som foring inni kalde vintersko. De var en nødvendighet for å holde forkjølelse og hoste på avstand og forhindre mer alvorlige sykdommer. På kveldene hjalp lestene til med å holde varmen under dyna til kroppen hadde fått varmet opp sengklærne. Når jeg stod opp, fant jeg gjerne lestene i en tull nederst i senga. Der var de havnet når føttene ble varme i løpet av natta.

Bestemora mi strikket lester. Mest grålester, men innimellom kjøpte hun garn med andre farger - blått, grønt, hvitt og gult. Det ble ofte en liten tull igjen av garnnøstet når hun hadde strikket lestene ferdig. Disse små fargerestene strikket hun sukkertøylester av. Jeg husker ennå hvor fin jeg syntes føttene mine var når jeg var den heldige som hadde fått et par helt nye sukkertøylester av bestemoren min! Hun passet alltid på at sokkene var akkurat og nøyaktig like og mine barneøye frydet seg over de fargeglade stripene som passet akkurat når jeg satte beina inntil hverandre. Jeg fikk så lett hjerte av slike glade sukkertøylester. De var en fryd å ha på beina.

Sokkene fra mor var alltid myke og gode. Etter at de var ferdig strikket, og alle trådene belagt, eller fortøyd som jeg pleide tenke som unge, så tok mor tø-fjølen fatt. I lunkent vann med grønnsåpe tøvet hun sokkene akkurat passe slik at de ikke skulle bli utslitt så fort, og fordi de varmet bedre når de var litt tettere, sa hun alltid. Etter at lestene hadde tørket langsomt på snora ved oven, kunne jeg ta dem i bruk. Det var stor stas det.

Det gleder meg derfor i dag når jeg ser at lester igjen er kommet på mote. Gode varme lester til stadig kalde føtter. Garnutvalget er større og bedre i dag, og det finnes ferdige garnbunter med mangefarget garn slik at lester blir naturlig stripete. Når jeg ser slike sokker tenker jeg på mors flittige hender når hun strikket sukkertøylester til meg, og da kjenner jeg at både hjertet og hodet blir varmt!

 

Luggeføre – en samling adventsfortellinger av Beate Heide

 

Share to