• Photo: Marthe Haugerud (Opphavsrett)
  • Photo: Tove Lill Fossnes (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Bunad fra Kina?

Vil du bære en bunad laga i Kina?

Hvor blir det av stoltheten, identiteten og tradisjonene da?

Håndverket som legges ned i arbeidet med å fremstille disse tradisjonelle draktene er kulturarv som er gått i arv i generasjoner. Tradisjonene og kunnskapen rundt disse håndverksteknikkene er i dag en levende del av vår immaterielle kulturarv. Hver enkelt del av drakten bærer store verdier av kunnskap i seg.

Hva slags stoff? Hvilken form? Hvilket snitt? Hva slags farge? Hva slags sting? Hvilken tråd og i hvilken retning? Dette er essensiell kunnskap om detaljrikdom som forflates og dør ut om vi ikke tar vare på arven vår og fører den videre.


2 comments

  • Kinesere kan vel være like flinke til å sy som norske syere, om ikke bedre! Hvis du er så sær, så bør vel alle som skal få lov til å bære en bunad, sy den sjøl og etterpå vise den fram for godkjenning slik at man kan forvisse seg om at alle stingene ligger riktig.
  • Bunader sydd i utlandet er ikke nødvendigvis et problem. Det som kan være et problem er om kunnskapen og tradisjonen knyttet til bunadssøm, i likhet med en rekke andre truede håndverk, blir borte. Å miste gammel kunnskap som dette er et tap for en kultur. Ta en titt på en annen fortelling som også viser et håndverk som det er svært få som kan her i landet. Synd om sånt blir borte. http://digitaltfortalt.no/things/julehandkledet/H-DF/DF.5696

Share to