• Photo: Rannei Botten (Opphavsrett)
  • Photo: Billedbehandling: Jan Aakvik (Opphavsrett)

Tyrhaug fyrstasjon

Tyrhaug fyrstasjon ble tent i 1833 og skulle fungere som ledfyr i Trondheimsleia. Fyret ble plassert på Ringholmen som målte 50 x 70 meter.

Liten bolig

Direktør Schive som hadde utarbeidet tegninger til fyrbygningen, gjorde huset så lite som mulig for en liten familie. Fyrbygningen ble satt opp i laftverk, den inneholdt fyrstue, kammer, kjøkken og to oppbevaringsrom for olje.

Lyktehus av tre

Midt i bygningen var det fire stolper som gikk opp over taket. Disse dannet stativ til fyrapparatet. Lyktehuset var av tre med 4 hele og 8 halve ruter.

Fjøs

Det ble også satt opp et fjøs. Om fjøset skrev Direktør Schive:
Uden dette Arrangement vil en Mand av den simplere klasse finde seg brøstholden, da Melken for slige personer udgjør en vigtig bestanddel av deres tarvelige Levenaade og tjener til en rigtigere Økonomi.

Nytt tårn

I 1848 ble det bygd et nytt tårn av bindingsverk i tilknytning til den ene gavlveggen. Et 5. ordens fyrapparat ble installert. Fyrbygningen ble dessuten utvidet i 1894.

3. ordens fyrapparat

Stasjonen gjennomgikk større forandringer i 1897. Det gamle tårnet ble forhøyet og et 3. ordens fyrapparat kom på plass. Boligen ble også utvidet til fire værelser og kjøkken samt et vaktværelse i tårnets øverste etasje.

Automatisert

Stasjonen ble elektrifisert i 1963 med strøm fra det lokale nettet. I 1967 ble fyret automatisert og avfolket.

Share to