• (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Dra på Lopphavet

Loppa øy er historisk og har kulturminner fra den tiden øya var et av de viktigste knutepunktene for handel langs kysten

Loppa øy -øya som har gitt navnet til kommunen, (Làhppi på samisk) ligger i Finnmark og i vestre del av kommunen, ca. 70 grader nord. Fra tidligere tider et gammelt handelssted som var senteret i kommunen og et viktig fiskevær. Her finnes hvite sandstrender, bratte fuglefjell, og flott natur. Her har man også et skiferbrudd hvor det har blitt drevet sporadisk skiferdrift. 

Sjøfugl-reservatet som ble opprettet i 1983 er nå fredet. Reservatet dekker et område på 6,33 km² nordvest. Ca. 2,4 km² av dette er landareal. Formålet med fredningen var å bevare et viktig fuglefjell med tilhørende plantesamfunn, fugleliv og annet dyreliv som naturlig er knyttet til området. Fuglefjellet har en bra forekomst av alkefugler, men er man heldig kan man også få øye på ørn. Mot vest stuper en ca. 200 meter høy fjellvegg i sjøen. Det indre av øya består av et fjellplatå, som er et flott turterreng.
Loppa har et areal på 12 km², og høyeste punkt på øya er Rektind på 289 moh.

Loppa øy er historisk og har kulturminner fra den tiden øya var et av de viktigste knutepunktene for handel langs kysten. For mange er Loppa øy bare kjent som «Den grønne øya» på grunn av de fargesprakende engene. Ellers er det også et rikt naturliv på Loppa. Det er et flott sted å gå på fuglesafari, eller fiske laks og torsk.

Sør på øya ligger Loppa kirke fra 1953. Byggverket er i tre og har 150 plasser. Her finnes også ruiner etter middelalderkirken. Den ble oppført i 1747 bygget som korskirke og hadde 222 sitteplasser. Kirken hadde 3 veggtavler, de to eldste fra 1600 tallet. Mesteparten av inventaret finnes i Loppa nye kirke, men en del er i Tromsø museum.

Høsten 1944 ble befolkingen på Loppa evakuert og alt ble brent før tyskerne trakk seg tilbake. Sommeren 1945 kom de første evakuerte tilbake og gjenoppbyggingen av øysamfunnet startet.

Hurtigruta går i rute forbi Loppa. Før i tiden kunne man bestille stopp midtfjords og så bli hentet av en av småbåtene fra Loppa. Da måtte man gå i leider ned langs siden på hurtigruta og over i hentebåten. For mange en skrekkopplevelse. 

I dag er det bare 1 fastboende igjen på øya, men om lag 40 sommergjester finner veien over så snart midnattssola kommer.

For den som har lyst å lese mer har Ranveig Johansen skrevet bok om sine år på Loppa - ”Barndom og ungdom i krig og fred”

(Lopphavet er et havområde utenfor vestkysten av Finnmark. Havområdet ligger mellom Tromsøflaket i vest og Nordkappbanken i øst. Det er påvist store svampsamfunn og korallrev i havområdet. Loppa og Hasvik er de to kommunene i Finnmark som grenser til Lopphavet.)
 

Share to