… skal i den Sorte gryte

-Geitene er trivelige dyr. De er akkurat passe stor til meg og de er så kloke og så snille.  Geiter er sosiale dyr, folkekjære og røveraktige. De er vennlige og noen store personligheter, forteller en smilende geitbonde Jorunn Husjord. Sammen med mannen Svein- Magne har de bygget opp gården som har vært i familien i mange ledd. Langt utenfor all -farsvei, nesten der ingen skulle tru at det kunne være en sterk vekstnæring har det pågangsrikte paret bygget opp en bærekraftig bedrift fra bunnen av. – Det begynte i forsiktig i 1983, med 45 geiter. Nå har vi bygget ny fjøs med plass til 300 geiter, og vi har nesten full besetning og leverer 165 000 liter geitemelk til Tine årlig, forteller Jorunn. I tillegg til dyrehold, har de to utviklet et gårdsysteri der de produserer geitost både lys og brun, gomme, karameller, karamelpudding av geitfløte is og mange andre spennende produkter. – Dette er kortreist mat som vi selger i nærområdet. Oppskriftene er hentet fra Lødingen og folk liker det vi lager, smiler Jorunn.  Gården produserer 30 tonn geitmelk til gårdsysteriet, som har fått navnet ”Den Sorte gryte”.

Den Sorte Gryte

-Gryta som jeg koker osten i har en helt spesiell historie forteller en lattermild Jorunn Husjord. – Den kommer fra hjemplassen min Holandshamn i Lofoten. Den tilhørte på nabogården. Som unge husker jeg at jeg så den i bruk både til å koke medskjøy av fiskehoder til kretturene i og som kleskokergryte. Den stod i eldhuset. Jeg gikk i det fjøset og passet sauer som barn så jeg husket godt gryta da mannen min og jeg lekte med ideen om et gårdsysteri. Da var det liksom akkurat den gryta jeg så for meg. Jeg dro hjem og spurte om jeg kunne få kjøpt den. Mora mi syntes den var dyr. 1500 kroner ville de ha for gryta. Jeg trøstet henne med at jeg trodde jeg skulle greie å tjene inn gryta. Jeg syntes det var flott at jeg fikk lov å kjøpe den gryta jeg hadde drømt om og syntes prisen var helt grei. Det som er enda morsommere er at jeg er oppkalt etter kona som eide gården der gryta stod, Jetta. Så det var som det var laget at gryta havnet hos meg. Den 140 liters gryta er blitt for liten til Jorunns produksjon. –  Vi vurderer nå å skaffe oss ei ny gryte, gjerne litt større.

Tradisjon

Den selvbygde steinovnen av kleberstein og Monsolitt- stein fra Vestbygd er vedfyrt og gir fra seg opptil 32 Kw, noe som må til for å få 140 liter geitmelk raskt på kok. Når osten er ferdigkokt, etter ca. 8 timer, heises jerngryta vekk fra flammene og osten røres kald med et rørverk som er nøye tilpasset den buede bunnen i jerngryta. Deretter skal osten formes, pakkes og settes kaldt, klar for salg. De gamle sa at ost kokt i jerngryte og på vedfyring ga den rette smaken. Vi blir fornøyd når kundene våre smaker på osten og utbryter: -Her er den osten vi fikk i barndommen! Da har vi nådd et mål, ler Jorunn. Oppskriftene de bruker har de funnet i Vestbygd i Lødingen. 

Glad i geiter

Jorunn har hele livet drømt om å være geitebonde. – Etter landbruksskolen var jeg fast bestemt på å jobbe med geit. Men det hadde seg sånn at en bonde fikk rygghall og trengte hjelp. De drev med ku, men han anskaffet to kje slik at jeg skulle få pusle litt med geit., smiler Jorunn. Selv er hun oppvokst med kyr. – De har så lange bein og jeg liker størrelsen på geitene bedre. Dessuten er geitene flokkdyr. For meg er det en utfordring å se det enkelte dyret i flokken. Jeg pleier å gå med dem ut på beite. Da får jeg studert den enkeltes lynne og sett hvordan de samarbeider. Om jeg har tid og har med kaffe og skisseblokka mi, så kan jeg riktig kose meg og nyte naturen og tegne dyrene mine, forteller Jorunn med kjærlighet i stemmen, - Etter at vi måtte sanere for sykdom, måtte vi lære dyrene til å gå ute og til å betjene den nye melkestallen. De må gå opp noen trinn. Ved hjelp av litt smågodt, som kraftfôr er for geiter, så har vi lært dem det. Det er morsomt å se hvor lærenem dyrene er, sier hun fornøyd. Det nye fjøset tok de i bruk i 2009.

Kortreist mat

I tillegg til meieriproduktene, produserer gården kje og geitekjøtt. – Det er stor etterspørsel både etter kjøtt og kjeskinn, forteller Jorunn– Det har vært en periode da det har vært nesten umulig å få tak i kjekjøtt, og det er svært populært. Vi selger også produktene våre på noen nærbutikker. - Gården tar imot grupper for omvisning hele året, etter avtale.
Gjestene får da omvisning i det topp moderne geitfjøset, får hilse på geiter
og kje, og de får omvisning i de 3 ysteriene, og se ”Den Sorte Gryte”. Om de ønsker det kan de også få forme sin egen ost! Alle varene selges på Nærbutikken ”Rett Vest” her i Vågehamn. Her har gården   egen kjøledisk og fryser til varene sine, smiler Jorunn , som er stolt av geitene sine og de produktene  gården produserer.

. – Det er så mye å gjøre at vi har fått oss avløsere fra Polen. Det er noen fantastiske mennesker og de er en del av familien. Jorunn og Svein – Magne har 4 barn,. Den yngste bor enda hjemme. – Det var i 2005 at vi dro på ystekurs til Vestlandet. Der fikk vi opplæring i ysteteknologi. I Vestbygda var det ysteri frem til 50 tallet, smiler Jorunn. Selv er hun full av ideer om hvordan de kan utvide ytterligere med galleri for å se på geitene og et større ysteri. - Det koster mange penger, så vi kvier oss litt, men jeg har tro for at det kommer etter hvert.

Arbeid og hobby

-Jeg trives så godt sammen med geitene mine. Det er både arbeid og hobby. Etter et akvarellkurs, maler jeg gjerne bilder med geitene mine som motiv. Jorunn skriver også vers. Om naturen og geitene. –Jeg har et kristent livssyn og syntes det er fantastisk å få være så nær naturen som en er når en jobber med geiter. Jeg kommer liksom så nær skaperverket og ser hvor flott det er!

VESTBYGD- GEITER.

Å, kor eg trives i Vestbygd- natur
nyt det i lange drag
lika å vandre i fjell og ur
sammen med geiter som skal på tur
tel beite dag etter dag

Bortover veien som perler på snor
følge de etter meg
Først kommer Askepott, Barte- mor
deretter heile flokken stor
på vandring mot li og hei

Først om våren eg får å se
skogbunn som vokse opp
først kommer skogfiol, liten og spe
få daga etter eg oppleve det
blomsterflor står i knopp

Når eg kjem opp tel Jansli- fjell
der får eg utsikt langt ned
tenk at eg virkelig oppleve det
å få Øksfjord og Janslivatn samtidig se
eg anbefale det sted

Å sette sånn uti skogens ro
og kjenne at stillheit e godt
følg og se det Guds under: Det gror
Då kjenn eg litt av kor Gud e stor
og koffør naturen e flott!

Jorunn Husjord

 

1 comment

  • De

Share to