• (Copyright)

Skipper i over 40 år

Dette er en fortelling om min bestefar og hans mange år ute på havet. Og hvordan han fikk kongens fortjenestemedalje i sølv.

Heime på væggen hos han bestefar henge det et litt spesielt diplom og medalje som i alle år har fyllt mæ me stolthet. Æ vil gjærne fortelle dæ om min bestefar og hans 40 år i tjeneste på redningsskøyta. Bæstefarn min har allti likt sæ bæst ute på have i altsaks vær å vind. Og han har allti jobba på båt. Han tok tidli utdanning som skipper og han har vorre me på mange speinnanese ting, syns æ. Han har jobba på Nordskysselen, sysselmannen på Svalbard sin båt, ute i Nordishavet. Han har vorre oppe på Jan Mayen me forskera og han har vært med å skutt sel og isbjørn. Men det me isbjørn var i nødverge!! Han har åsså jobba på en luksusyacht eid av en engelskmann. Han kunne ikke norsk og bestefar kunne ikke engelsk, men de fikk et godt vennskap. Bestefar fikk en veldig god attest av han, men dein va skreve på engelsk, så bæstefar måtte få dein oversatt te norsk.

Men så fikk bestefar jobb i Redningsselskapet. Han har vært skipper ombord på mange ulike redningskøyte. Den han likte aller best, heite J.M. Johansen. Han har bilde av dein ved siden av diplomet og medaljen. I løpet av sine 40 år på redningsskøyta, har bestefarn min redda mange menneskeliv og mange båta fra forlis, og d e æ veldig stolt av. Han har gjort stor forskjell for mange menneska me å tørre å gå ut på havet i storm og uvær. Når feskeran gikk på land når være blei dårlig, gikk han bestefar og mannskapet ut me redningsskøyta for å vær sekker på at di kom sæ trygt på land. Æ e stolt a d! Å pga at han bestefar gjorde dettan i 40 år, fikk han Kongens fortjenestemedalje i sølv!  

Share to