• Photo: Hvasser og Brøtso Historieforening (Opphavsrett)

Den tyske soldaten

Under arbeidet med boken "Øyboere i krig" (Hvasser og Brøtsø Historieforening 2007) fikk Einar Chr. Erlingsen og Kari Sundsåsen stadig høre om "kokken på Tjønneberget".

Tjønneberget ble anlagt av tyskerne ved bruk av russiske krigsfanger, og var en lyskasterstasjon til understøttelse av kystfortet på Torås, Tjøme.

Det var mellom 20 og 30 tyskere på Tjønneberget, men i det daglige hadde folket på Hvasser liten kontakt med dem. Med ett unntak: kokken. Han var en mann i 40-årene, sikkert sjeleglad for å være forlagt på fredelige Hvasser fremfor på østfronten. Kokken var en godslig kar som gjerne gikk med snadda i munnen, og kunne hver ettermiddag observeres på vei til brygga i Sandøsund for å kjøpe fisk. Som regel hadde han hunden sin med seg.

Han slo gjerne av en prat med lokalbefolkningen, lærte seg etter hvert brukbar norsk, og var spesielt populær blant barna fordi han ofte hadde med seg en liten godbit til dem. "Vi regnet ham nærmest som hvasserlending," forteller Erling Abrahamsen, dengang en ung gutt. "Han slo gjerne av en prat, og fortalte rett som det var nyheter fra London. Tyskerne hadde jo radio."

Da krigen var slutt ble kokken internert sammen med de andre tyske soldatene på øyene, men ikke lenge: allerede den 17. mai ble han hentet av folket på Hvasser, som forlangte å få ham med i barnetoget! Det må ha vært ganske enestående i Norge i frigjøringsdagene 1945.

"Vi regnet ham nærmest som hvasserlending," sier Abrahamsen, som ved en tilfeldighet møtte mannen igjen på gaten i Hamburg i 1951. "Han må ha vært verdens mest hjulbente mann, så jeg kjente ham igjen på ganglaget!"

Til forfatternes store glede dukket et bilde av mannen og hunden opp under arbeidet med boken. Men navnet er det ingen som husker. Han er og blir bare "kokken på Tjønneberget".

Share to