Treskien

De eldste skiene som er funnet i Norge er funnet i Drevja ved Mosjøen. De ble funnet i 1959 på hustomta til Johan Kleivhaug i Holandsvika i nordlandskommunen Vefsn. De er datert til å være 5200 år gamle. De hadde underlag av skinn for å forhindre at de ble bakglatte. Verdens eldste ski er over 8000 år gamle.

Mine ski er på langt nær så gamle. De ble kjøpt på salg i 1975 da bunnen falt ut av treskimarkede. For sikkerhetsskyld kjøpte jeg to par. Det er par nummer to jeg har nå. Hvert eneste år tenker jeg at jeg må kjøpe et par nye ski, et par smørefri glassfiberski, slik som alle andre har. Men når det kommer til stykket, og jeg får smurt mine gamle og velbrukte ski med litt Blå Swix, så finner jeg likevel ut at de holder til mitt bruk ett år til.

Sånn var det i år også. Da lyset begynte å komme tilbake på formiddagen i januar, våknet også den henslumrende lysten til å ta seg frem på ski. Jeg prøvde å overhøre den, men det varte ikke lenge før jeg stod ute i garasjen og mønstret skiene. De var like gode, nesten.

Da jeg hadde spent dem på meg, kjente jeg at det heller var skiteknikken som var rusten, og at det ikke feilet skiene noe som helst. Jeg ruslet derfor opp i skogen og dro innover. Stillheten sang i ørene mine der jeg laget mitt eget skor sammen med hare og elg. Det gjorde godt både for kropp og sjel.

Siden er det litt noen turer. Ikke det at faren er den store, men utstyret fungerer, og er det ikke det som er vitsen da? Jeg går på mine gamle treski. De har vært trofaste gjennom mange sesonger og det haster ikke med å skifte dem ut. Om noen syntes jeg har historiske levninger fra urtiden, ja hvilken rolle spiller vel det? Jeg går godt på mine gamle og gode treski!

Det gleder imidlertid mitt skihjerte at salget av langrenn- og turski er økende. Det betyr at det enda er mange som finner glede i å stå på ski!

HISTORIKK
Ordet ski kommer fra det gammelnorske «skid» og betyr egentlig en skie eller et kløyvd vedstykke. Nordmenn har benyttet ski i 6000 år og det var praktisk å benytte ved jakt, fangst, transport og kommunikasjon. I dag benytter vi ski først og fremst med lek og moro, tur, sport og konkurranser. Det er funnet over 200 funn av forhistoriske ski. Alle er funnet i Norge, Sverige, Finland og Russland.Funn viser at ski har vært i bruk over store deler av Sibir og Europa i 4 – 5000 år.

• Helleristninger av Rådøymannen i Nordland ble oppdaget omkring 1930, og var utgangspunkt for de velkjente piktogrammene for Vinter-OL på Lillehammer i 1994.

• Skisportens pioner regnes for å være Sondre Norheim (1825–1897). Han utviklet både innsvingede telemarkski og bindinger – noe som fikk fart på skigleden. Han var pionér for skisporten i USA, hvor han bodde på sine eldre dager.

Kilde: ”Her er Norges eldste ski”, NRK Nordlkand 23022011
Wikipedia

2 comments

  • kom og bli med i holmenkollen på treski

  • kom og bli med i holmenkollen på treski

Share to