«Slåttebakken» gård på Senja: Inn på tunet og grønn omsorg

Med bakgrunn fra barnevernsarbeid, helsevesen, opplæring og spesialpedagogikk utgjør mor, far og sønn et solid team. - Det er en del ungdommer som av ulike årsaker ikke opplever mestring som gjør at de vokser og får tro på seg selv som menneske, - noen av disse kan gjøre valg som gjør hverdagen ekstra vanskelig for dem. På gården her tror vi at vi kan bidra til å disse ungdommene et tilbud som de kan vokse på, sier Greta. Selv er hun sykepleier i bunnen, men videreutdanning og forskjellig arbeidserfaring har brakt henne til arbeid med lærlinger i industribedrifter, på opplæringskontoret på Finnsnes. - Mange ungdommer sliter med høyt skolefravær, lave karakterer og manglende motivasjon. I flere tilfeller har jeg sett at når disse ungdommene kommer ut i lære, får ansvar og konkrete praktiske oppgaver så kommer både interessen, kunnskapen og de gode holdningene. De snur om og viser at det er mye mer i dem enn det vi ser.

Jeg har en tro på at ethvert individ har iboende ressurser og disse må vi finne tak i. For de som har det spesielt vanskelig tror jeg at naturlige oppgaver i rolige omgivelse her på garden virke positivt, fprteller Greta.

 

Gårdsarbeid er å være i et felleskap

Greta og Anders ser gården som et arbeidsfelleskap. - Vi har i mange år hatt ungdommer på avlastning fr barnevernet. De glir inn og blir en del av familien, og det er akkurat slik vår familie liker å jobbe, forteller Anders. - Vi tror vi har et godt konsept der ungdommene kan ha kontakt med naturen og dyr, og der de rolige omgivelsene gir dem ro til å tenke. De får andre opplevelser. For noen er det å oppleve å fiske ved et stille fjellvann, gå på fjelltur eller plukke bær noe de aldri har prøvd. Når de er sammen med oss, som liker dette opplever de ofte at det gir dem noe nytt. Vi lager middag sammen, jobber med ved drift, mekker i garasjen eller legger viktige samtaler til turer eller i gapahuken. Vi har også kjøpt paintballutstyr, som de fleste ungdommer syntes er gøy. Vi tenker vi blir en viktig motvekt til kjøpesenterkulturen. Det blir naturlig å delta i arbeid når ungdommene er her, nettopp fordi vi er en familie som gjør ting sammen. Vi holder på å etablere et samarbeid med nabogården, som har hester, og da har vi enda mer å tilby forteller Andrers, entusiastisk.

 

Stillhet og tenking

 

- Mange ungdommer som ikke fikser livene sine, eller kommer fra dysfunksjonelle familier eller av andre grunner strever,  havner i dag  på institusjoner.  Vi tenker at ”Slåttebakken” kan være et supplement til ungdomsinstitusjonene. Vi kan ha botrening og sosial trening for å gjøre ungdommene tryggere på et selvstendig liv utenfor institusjonen, sier Anders - Her kan de  også øve seg på ro og stillhet, forteller Greta. - Siden vi har et ferdig utstyrt og godkjent kjøkken tenker vi at vi kan bruke det i arbeidet. Vi tar sikte på å møte ulike behov, men vi trenger både tid og erfaringer for å få det slik vi ønsker. Det er en balanse å gå mellom selvstendighet og tilknytning. Den må vi føle på. Vi blir veldig engasjert i de ungdommene som kommer hit, og da blir vi både opptatt av hvordan de har det og hvordan det går med dem, legger hun til.

Anders har bygget eget hus på gården. - Vi planlegger et anneks for ungdommer i tilknytning til husene forøvrig. Samtidig som vi ligger landlig til, skal det tilføyes at vi kun er 10 km fra sentrum av Finnsnes, slik at det er mulig å dra på ordinære ungdomstilbud som kino og diskotek.

- Vi føler at vi har overskudd til å gi noen det ekstra de trenger. Som familie har vi tatt et valg at dette er noe vi tror på, og satser på sammen. Det er både utfordrende og spennende avslutter hun med.

Grønn omsorg

Glade eldre mennesker holder hender og beveger seg utendørs.

© Colourbox.com

Grønn omsorg er aktivitet og arbeid på gården tilpasset den enkeltes behov. Tilrettelagte tilbud på gårdsbruk retter seg mot alle aldersgrupper.

 

Innovasjon Norge har i samarbeid med Norges Bondelag og Norges bonde- og småbrukarlag en satsing med tilbud om rehabilitering, restitusjon, opplevelse, læring og aktivitet i jord- og skogbruket.

 

Dette er i hovedsak tjenestetilbud som foregår i nært samarbeid med oppvekst/skole-, helse- og sosialsektor i kommunen.

 

For personer med demens er dette tilbudet også gunstig som blant annet en positiv dagaktivitet fordi aktiviteter og positive sansestimuli kan bidra til at innleggelse i institusjon kan utsettes.

 

Inn på tunet

Aktivitetene i tilbudet bygger på gårdens og bondens ressurser. Tilbudet er tilrettelagt til målgruppe/bruker. Dette kan være et utdanningstilbud knyttet til skolen eller aktivitets- og arbeidstreningstilbud gjennom helse- og omsorgstjenesten.

 

Gårdsmiljøet åpner for mange muligheter ved utforming og tilrettelegging av det enkelte tilbud:

stell av dyr og planter

drift av skogen

pleie av kulturlandskapet

vedlikehold av maskiner og bygningsmasse

Men det er også en rekke muligheter som ikke nødvendigvis har noe direkte med gårdsdriften å gjøre. Det kan være aktiviteter som snekring, husflid, baking og produksjon av ulike produkter for eksempel tørkede urter.

 

Ulike tilbud

Tilbudene kan være enkeltstående besøk, men oftest er det timebaserte dagtilbud som går gjennom hele året. Ved avlastnings-, helge- og ferietilbud er det lagt opp til overnatting på gården. Det er også gårder som har botilbud over tid.

 

Tilbudene baserer seg i hovedsak på et samarbeidsforhold mellom gårdbruker og kommunen/institusjoner. De fleste tilbud er knyttet til hjemkommunen, men det kan også være på tvers av kommunegrenser og tilbud som krever lengre reisevei. Det er kommunen/institusjoner som står som faglig ansvarlig, og kvalitetssikringen og øvrige rammer av tilbudet skal være regulert i en samarbeidsavtale.

 

Helsedirektoratet

 

 

 

 

Share to