• Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)
  • Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)
  • Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)
  • Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)
  • Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)
  • Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)
  • Photo: Kjell Brevik (Opphavsrett)

Helleren ved Fiskbuvatnet

Ingen ødemark
På turen nordvestover fra Svisdalen langs elva Grødøla, kan en i begynnelsen lett få inntrykk av at en er på veg inn i en vill skogdal. Alle setervollene og til og med ei lita grend med bevarte gardsbruk røper derimot at dette langt ifra er uberørt mark. Kanskje er en ikke forberedt på alle de utvetydige sporene etter menneskelig aktivitet mer eller mindre overalt i dalføret. Under registreringen fikk vi mange overraskelser i så henseende. Gjennom tre uker med svært vekslende værbruk, støtte vi bl.a. på et stort antall stående og sammenraste seterbygninger og høyløer. På laftestokkene stod ikke sjelden initialer og årstall, - brorparten fra andre halvdel av det 19.århundre. Sammen med et rikholdig stedsnavntilfang og voller som fortsatt holdes i hevd vitnet dette, forsiktig sagt, om ekstensiv utnyttelse av Grødalen da seterbruket var på det mest intense. Dette kunne òg Svisdal-bonden selv bekrefte. Han møtte vi da han var på leit etter kalvene sine som beitet fritt i deler av området. Det var trivelig å krysse ferske spor etter husdyr i marka. Alle høyløene i dalen kunne ikke reddes, sa bonden.  Slåttemyrene ligger i dag «brakke», men krøtter og sau jafser fortsatt saftig gras i landskapet som fortsatt utgjør noe av grunnlaget for fast bosetning her.

Kulturlandskapets dynamikk
Da seter- og gardsdriften var på sitt heftigste, må en anta at det begynte å bli tynt med skog i deler av Grødalen. Beite- og jordbruksaktiviteten må iallfall ha ført til merkbare endringer i landskapsbildet. Alle de laftede husene vitner om at mye furutømmer gikk med, og løvskogen var en eneste stor kilde til ved. I tillegg har husdyrbeite som kjent stor innvirkning på både skogforyngelse, tregrensa og viltforekomster. Som i så mange andre norske daler setter endringen i arealbruk sitt umiskjennelige preg også på Grødalen. Skogen har i dag tatt tilbake mye av det som tidligere var ryddet land (rydningsrøyser og steingjerder er det ikke få av!) eller lysåpen beitemark. Beitepresset har avtatt betydelig og dalen er i dag et yndet område for både stor- og småviltjakt. Hjortens brunstgroper, far etter elg i skogene og gevir av begge disse hjortedyrene samt villrein på hytteveggene til jegere tyder på at naturen har restituert seg. Så da er kanskje ikke gjengroing utelukkende negativt? I Grødalen har det snarere ført til en mosaikk av forskjellige naturtyper som er mer eller mindre kulturpreget. I møte med forfalne seterbygninger og stuer som snart er smuldret hen og atter blitt natur er det ikke fritt for at en føler en viss nostalgi. Men på den annen side gir dette oss et perspektiv på kultur- og naturhistoriens dynamiske karakter. Landbruket er heldigvis ikke oppgitt, men rekreasjon, opplevelser og sus av vassdrag og skog spiller nå en avgjørende rolle for folk som oppsøker dalen.

De eldste kultursporene
Som begrep omfatter kulturlandskap alle landskap som i større eller mindre grad er påvirket av menneskelig nærvær i tradisjonell forstand. Derfor kan både ei utpreget jordbruksbygd og et mer «naturnært» landskap betegnes som et kulturlandskap. Aktuell her er kontrasten mellom selve Sunndalen og et tilsynelatende mindre «temmet» sidedalføre som Grødalen. Den historiske aktiviteten i sistnevnte dal er godt dokumentert, men hva vet vi egentlig om bruken av området i forhistorisk tid? I 2009 skrev Ragnar Orten Lie om fangstanlegget på den smale moreneryggen som skiller Storvatnet og Fiskbuvatnet. Dette er i dag et automatisk fredet kulturminne og en skiltet severdighet, men i virkelig gamle dager dreide dette seg om urgamle, effektive jaktteknikker, blodig alvor og matauk. Et tilsvarende anlegg finnes et stykke lenger nord i dalen og under registreringen i 2010, snublet vi i tillegg over det som antakelig er restene av en såkalt bogastø (bue- eller skytestilling) et sted oppi Svøulia. Dette er altså de mest handfaste bevis vi har for jakt- og fangst i Grødalen lenge før den omfattende seterdriftas epoke. Orten Lie mener det aktuelle anlegget var bygd for fangst av rein som krysset dalen her og dermed ble bytte for utspekulerte storviltjegere. Anleggets funksjon er altså kjent, men dateringen må derimot baseres på faglig undersøkte dyregroper andre steder. At denne aktiviteten stammer fra en tid forut for det regulære seterbruket i området er sannsynlig da villrein generelt er skeptisk på menneskelige inngrep midt i trekkrutene. Dessuten kunngjorde Kong Fredrik IV senvinteren 1730 en forordning om jaktregler som gjorde det straffbart å ikke overholde fredningstider for vilt samt ila forbud mot å anvende fangstanlegg. Årsaken var at bl.a. hjorteviltet var på randen av utryddelse i flere regioner. 

Steinalder i Grødalen?
At de store skog- og fjelltraktene i tilknytning til Sunndalen har vært ettertraktede jaktmarker fra «første stund» er de tallrike steinalderboplasser ved vatn i høgfjellet tause, men uomtvistelige vitnesbyrd om. I reguleringssoner i oppdemmede vassdrag gjør erfarne fjellfolk stadig vekk observasjoner og funn av gjenstander som strekker seg helt fra Fosnakulturen i eldre steinalder og gjennom årtusener med steinbrukende samfunn (les Jarle Staviks fortelling om Fosnakulturen i Sunndalsfjella). Navet i denne årtusenlange tradisjonen for å ferdes fra kystnære områder og opp i de villeste fjell må ha vært nettopp reinen. Gjennom årene har det blitt påvist flere små sesongboplasser fra steinalderen i fjelltrakten vest for Grødalen, men siden dalføret ikke har vært gjenstand for systematisk leting etter slike kulturlevninger har data om den eldste forhistorien latt vente på seg. Feltarbeidet høsten 2010 gav derimot anledning til å ta deler av egnen i nærmere betraktning. En vesentlig del av det arkeologiske handverket er å bli kjent med og «lese» landskapet samt å vurdere potensialet for funn fra ulike perioder. Det omtalte fangstanlegget var et godt utgangspunkt i så henseende og under en tur i nærområdet, ble vi vare et «spir» som stakk opp over den tette bjørkeskogen nordvest for Kanalen. Da vi omsider kom tett innpå, ble vi møtt av ei karakteristisk flyttblokk med et lite overheng vendt mot Fiskbuvatnet. Det var noe med denne kampesteinen, og vi merket oss plassen inntil videre.

Desserten
Etter uker med både solskinn og ruskevær, tramping i blaute myrer, snubling i lyngbekledde laftestokker og steinstrenger var tiden inne for å vende tilbake til den spisse steinen vi ofte så fra østsiden av vatnet. Når regnet ausa ned som verst ble tanken på helleren en slags trøst. I tillegg hadde løvet begynt å falle og steinkjempen ble på avstand tydeligere for hver dag. Den første snøen hadde dekket toppene omkring oss og i fjellet nærmet vinteren seg. Skodda hang tjukk over oss da vi tok fatt på hvert vårt håpefulle prøvestikk. Mon tro om magefølelsen var riktig denne gangen? Fra dråpefallet og inn er det kun 1,5 m. og ytterst kan en stå oppreist under den inntil to meter høge helleren. Like utenfor ligger ei avgrenset flate på omkring 5 m2 mens lendet omkring er nokså ulendt. Helleren ligger tilbaketrukket i bjørkeskogen rundt 30-35 m. fra vasskanten. Det ene prøvestikket ble lagt like innenfor dråpefallet og det andre på den beskrevne flaten. Etter å ha «sprettet» torvlaget på 5-10 cm. skrapte vi begge i et grått sandlag som fort signaliserte menneskelig tilstedeværelse ved at det under helleren ble påtruffet kol og et 5 cm. tykt sotholdig sjikt ute på flaten. Og det svimlet litt for undertegnede da graveskeia skrapte i noe glasaktig som lå presset ned i laget. Flint! En runde vannsålding av massen i bøtta avslørte ytterligere fire flintavslag. Og ved det som må være ytterkanten av et ildsted i selve helleren ble det funnet ett enkelt flintavslag. Under de funnførende lagene, støtte vi på rødlig sand og grus som utgjør undergrunnen her. På bare noen øyeblikk hadde vi funnet det vi ønsket oss mest av alt. Været enset vi nesten ikke lenger, - ruset på steinalder som vi var. 

Hva helleren kan fortelle oss
Nesten hvert år blir det påvist forhistoriske spor i store så vel som små hellere i Midt-Norge. Slik sett representerer ikke registreringen av en heller med aktivitetsspor i Grødalen noen sensasjon (les Jarle Staviks fortelling om andre kjente hellere i Sunndalen). Likevel er dette funnet skjellsettende i og med at det gir udiskutabelt prov for menneskets tilstedeværelse i dalen langt bakenfor de epokene som ble nevnt innledningsvis. Fiskbuvasshelleren, - hvis jeg kan tillate meg å konstruere et nytt stadnavn, - hører til blant de mer spartanske variantene som gir ly for noen netter i ny og ne, - kanskje i så korte tidsrom at det ikke lar seg gjøre å skille ut flere faser med opphold. Trekolet som ble avdekket og tatt med som prøve viste seg å være av furu. En tidfesting av kolet ble senere utført av Laboratoriet for radiologisk datering ved NTNU Gløshaugen i Trondheim, hvilket frembragte resultatet 2460-2325 f.Kr. (kalibrert alder). Dateringen leder vår oppmerksomhet til den seneste fasen av yngre steinalder (senneolitikum). Menneskene som valgte å ha tilhold her var ikke ikke bufaste i Grødalen, men hørte trolig til den tidlige jordbrukskulturen i hoveddalføret (les Jarle Staviks fortelling om Flintdolker og tidlig jordbruk i Sunndalen. Men kanskje lå den mer faste bosetningen nærmere enn vi antar? Hva var det som bragte folk inn til Fiskbuvatnet den gangen? Ble området brukt som beite for stor- og småfe da som nå? Eller var Grødalen og tilliggende trakter utelukkende for jaktmarker å regne? Nærheten til den gamle trekkruten for rein og fangstanlegget mellom vatna kan være ett svar. Dyregropene er visst yngre enn den dokumenterte bruken av «Fiskbuvasshelleren», men viltets trekkruter endret seg lite gjennom tusenårene. Her lå de naturlige forutsetningene tidlig til rette for jakt. Det forklarer òg valget av et såpass enkelt krypinn. Selv den enkleste heller kan være verdt å undersøke så sant miljøet tilsier at mennesker hadde noe å hente der i forhistorien. Vår heller fremtrer som et lite landemerke der den ligger under «spiret» og er synlig fra flere kanter. Et fint møte- og kvilested gjennom alle tider.

Hvis du først befinner deg i vakre Grødalen og inspiserer det tilrettelagte fangstanlegget ved Kanalen, anbefaler jeg deg å ta turen innom
 «Fiskbuvasshelleren». Men vis respekt for stedet. Brenn ikke bål og forstyrr ikke grunnen, men nyt matpakken og kaffesupen i full visshet om at dette alltid har vært et godt sted å være.

 

Share to