Trommelagekurs: Med styrke og kunnskap skal du bygge din tromme

Med emner til rammen av bjørk og poppelfiner, saltede reinskinn i sekker, limtvinger, skruer, arbeidshansker, sag og kokeplater med store gryter møtte deltakerne opp til en annerledes lørdag. – Det tar tid å lage en tromme, fortalte Pauliina, som bryter på Finlands-svensk. Hun kommer fra Karelen, og er nå bosatt på Stø i Øksnes Skriftlig materiale ble delt ut og kursdeltakerne brettet opp armene og gikk i gang.

Valg av emne og størrelse

- En tromme må være tilpasset den som skal bruke tromma. Derfor er det viktig at du kjenner etter hvilken størrelse du ønsker på tromma, sa Pauliina. Hun hadde med flere ferdige trommer og forklarte hvordan armlengde og gir retning for hvor stor tromma skal være. – Og de som er bygget som meg, med relativt korte armer og omfavnsrik barm, blir fort sliten i armene om tromma er for stor, legger Laila Inga til og viser med en tromme hun har tatt med. – Om du ønsker en tromme med ramme av bjørk, skal du vite at det emnet er seigt å bøye til, sier Pauliina. Hun anbefaler å begynne med poppel.

 

Tålmodighetsprøve

Å varme opp finer emnet  og så langsomt bøye det til er en tålmodighetsprøve som utfordrert den enkelte. Det ble mange overivrige som bøyde for fort, eller bøyde i limingen på fineren slik at emnet sprakk. Da var det å begynne på nytt, sage til, pusse og varme opp. Dampen og konsentrasjon lå tykt i lokalet. Utover dagen ble det stadig flere ferdige trommerammer å se rundt bordene mens blide og varme eiere gikk videre med liming og skruing.

Trommestikke

Emne til trommestikke kan være treverk eller bein/ horn fra dyr. – Det gjelder å finne et emnesom ligger godt i hånden din, sier Pauliina. Kursdeltakerne leter, sager og prøver. Det skal toves beskyttelse til stikka slik at den ikke slår hull i skinnet ved bruk. Det er mange operasjoner og mye uvant arbeid. Latteren sitter løst og det er god stemning.

Hjemmelekse

Med et saltet reinskinn i baggasjen avsluttes dagen. Skinnet skal skylles i rennende vann og så avhåres hjemme til neste samling. Det skal også farges. – Jeg er spent hvordan det går, smiler Pauliina til avskjed mens hun deler ut videre fremgangsmåte med grønnsåpe og varme, samt telefonnumret sitt, sånn for sikkerhetsskyld. 

Share to