• Photo: privat (Opphavsrett)
  • Photo: privat foto album (Opphavsrett)
  • Photo: privat album (Opphavsrett)
  • Photo: privat (Opphavsrett)

Bjørn og Eva sin hage i Haukdalen i Lom

 juni eller juli 1970

I dag brøler solen igjen og jeg forsøker at sette alt unner vann på en gang. og likevel tørker det. Her var bare en kunde i går.  veldig skravlete kjærring som hadde vert her før i år, men  som jeg med min  glimrende husk ikke kunne plasere, sammen med en svigerdatter og barnebarn på 5-6 år som hadde navnet Irene og rød lakerte tånegler som mauren i haven fandt meget spisverdig så moren måtte redde hende på armen. De kom fra Skjåk hvor de hadde vert hos gartneren der. Men han hadde ingen ting annet end en grå grus og en havesprøite som han ruslet rundt med. Kolegialt forsvarte jeg ham jo så godt jeg kunne, med tørk og at han som stor og skikkelig gartner var vel utsolgt nu.  Her gikk det ialfald i stauder for 55 kr og enda påsto de at jeg var alt for billig. Jo, det er vist noe i det. Så fikk jeg dem til at skrive opp i boken mens jeg pakket, og du må sette navn  unner så vi vet det til et annet år hvad du har fåt, for Eva vil ha det slik, for hun vil ha orden i plukkfisken.   

Brevskriving var et av mange gjøremål for Bjørn, og viktig for å holde kontakt med omverdenen. Hente posten var derfor dagens høydepunkt. Utdrag fra to brev lørdag 13 og tirsdag 16

I dag endelig skal jeg  for første gang spise min havregrøt uten at den blir fortynd og salt av tårer. jeg har akkurat snakket med en søt søster som fortalte at du var blit naglet og at hun syntes du var kjekk og ved godt mot. Og at du kanske om noen uker kunne få komme opp. Jeg ble så glad at  jeg ba henne gi dig en klem og en kyss på nesetippen og holdt på å omfavne Pål  som var kommet ens erind inn fra fjøset og for at få siste buletin "frisch vom fass"

I går  var det en virkelig solskinnsdag. Det kom brev fra DIG. Da jeg kunne se postkassen i det fjærne så skjønte jeg at noget var igjære. for der sto både Anna og Marit og snudde og vendte på et brev mens de mistet vaisene av bare opphidselse. det må være brev fra Eva, ropte de i kor. og ga bare motstrebende slipp på den dyrebare konvolutten. Jeg tror du kan lese  med brillene hans Syver, forsøkte Marit. Men jeg avslo alle slike elskværdige tilbud og bare skynte meg hjem. Der viste jeg konvolutten til Lolly Pop ( en av 4 katter) og fortalte hende at der inni var stemmen din. Men hun var ikke interessert - mere opptat av en humle i vinduet. For mig behøver du ikke være nervøs. Jeg bor i haven i badebukse og prøver at få oppdragelse på alle dine søte små barn der, og holde gategutter og småpøbler borte fra alle dine søte små barn der.Så der nede er jeg i de besste hender. Og her oppe passer især Lolly Pop og Tut på mig og på matskålen og melkemuggen og kjøttkakene så der kan du være helt beroliget

Eva ble aldri helt bra etter lårbruddet, hun fikk komplikasjoner og døde 12 novemver 1971  Bjørn levde og virket til 1977.     

Share to