• Photo: Ragnar H. Albertsen (Opphavsrett)

GISKES KLISJÉER

Det kommer stadig nye tilskudd som belyser Giskes virksomhet. Her om dagen fikk vi inn en samling av Giskes klisjéer….

Når vi på FylkesFOTOarkivet snakker om Giske er det fotograf Giske vi er opptatt av. Så dette kulturminnet handler altså om fotograf Giske sine klisjéer. Hvis noen tenkte på klisjéene til en annen kjent Giske, får dere ha oss unnskylt…..

Begrepet klisjé stammer fra trykkerikunsten der en klisjé er en trykkplate (oftest i sink) som brukes for å gjenskape eller mangfoldiggjøre for eksempel bilder. Originalen overføres fotografisk til trykkplaten som har et lysømfintlig belegg. Ved etsning eller utvasking dannes det forhøyninger som speilvendt tilsvarer motivet som ønskes gjenskapt. …..

Vi vet ikke når Giskes klisjeer ble laget, men de første ble nok støpt ganske tidlig etter oppstart i 1920. Dette får vi bare glede oss til å grave i (om noen år...). For kildene, brevpapir, konvolutter etc. er det rikelig av igjen etter to generasjoner fotograf Giske. I tillegg til et stort arkiv og et enestående komplett fotoatelier ved Aalesunds Museum!

For ordens skyld: Ordboka sier at at en klisjé er:
1 høyetset metallplate til trykking av bilder og illustrasjoner
2 forslitt, stivnet uttrykksmåte, eks: en tale full av k-er og runde formuleringer

Og i ”Store norske” skriver Øyvin Rannem om klisjé – typografi:

Trykkformelement i høytrykk, primært brukt for gjengivelse av bilder, vanligvis laget i sink. Etter at offsetmetoden overtok det meste av kvalitetstrykkingen i 1960- og 1970-årene og grafisk reproduksjon nå for det meste foregår digitalisert med innscanning av originaler og direkte overføring til trykkplatene, er klisjeer i grafisk industri gått ut av bruk. Det var to typer klisjeer, autoklisjé (rasterklisjé, se raster) for gjengivelse av fotografiske bilder og bilder med halvtonenyanser, og strekklisjé for gjengivelse av strektegninger uten halvtonenyanser. Klisjeer ble fremstilt gjennom en prosess der originalen ble overført fotografisk til sinkplaten, som deretter ble etset i et syrebad for å fjerne de ikke-trykkende partiene.


 

4 comments

  • Elegant presentasjon!

    - og så var det jo en smart overskrift.

  • Drivende god fortelling. Imponerende overgang på bilda. Og jeg ble lurt inn av tittelen, men det gjør ingenting :-)
  • En god overskrift gjør forskjellen:)

    Det fortjener en god fortelling. Kjempebra!

  • Flotte bilder og kjempe fint presentert, og selvfølgelig, en herlig tittel!

Share to