• (Opphavsrett)

Interiør hos Dr. Dedichen - Karl Jensen-Hjell

Karl Jensen-Hjell var en av malervennene. I hans interiørbilde fra Dr. Dedichens stue ser vi et av Frits Thaulows Haugfossenbilder.

Frits Thaulow hadde flere ganger tidligere vært på Modum og malt Haugfossen som var frosset.

Thaulows onkel, dr. Heinrich Arnhold Thaulow, ble verkslege på
Blaafarveværket i 1839. Han bodde i doktorgården øverst på Nymoen frem til slutten av 1860-tallet.

Dr. Thaulow grunnla kurstedet St. Olafs Bad (senere Modum Bad)
i 1857. Hans datter Henriette giftet seg med Dr. Hans Gabriel Sundt
Dedichen i Nykirke på Modum i 1862 og overtok legestillingen.

Kunstnerkolonien som befant seg på Modum var viktig av flere grunner. Det ble et fruktbart møte mellom en karismatisk og veletablert maler som Frits Thaulow og en yngre krets av realister som her fikk viktige impulser.Det ble en fornyelse rent teknisk og eksperimentelt, særlig ved at Thaulow laget sine første pasteller og at det ble gjennomgående oppmuntret til forsøk på det ukonvensjonelle. Kolonien fikk stilt ut sine bilder på Høstutstillingen 1883, og flere av dem ble innkjøpt til kunstlotteriet i forbindelse med utstillingen.

I Dagbladet het det om høstutstillingen at ”saa meget kan siges, at en interessantere samling af norske billeder har vor hovedstad ikke seet. De kunstnerne, som har vundet rang - trods alt - er værdig representeret og rundt om dem skyder frem en rekke unge malere, der med ægte kunstnerisk begejstring giver sig ikast med de forskjelligste opgaver. Uden at afgive nogen dom om det preæsterede, tør det fritt siges, at det frejdige liv hos de unge krefter spaar godt for fremtiden. Det er ikke blot av nysgjerrighet og forundring publikums interesse vises - det er med glede man ser hva et års utvikling hadde bragt.

Om Thaulows Haugfossen sies kort og greit: Det er et stor lærred, og et ypperlig arbejde. det vakte ogsaa almindelig opmærksomhed, og prisen stod mellem det og nogle fine pasteller, som han have udstilled i de andre værelser.

Karl Jensen-Hjell levde et kort og intenst liv. Han etterlot seg mindre enn tyve malerier.

Mer kjent enn hans egen kunst er dog portrettet Edvard Munch laget av ham i 1885.

I kombinasjonen av modellens arrogante fremtoning og Munchs heftige penselføring var høstutstillingen 1885 sikret en skandale. Bildet ble omtalt som rått oppklasket på lerretet, impresjonismens ytterlighet og kunstens vrengebilde.

To kroner kostet det den godt bemidlede Jensen-Hjell å få bildet i sitt eie. Beløpet ble betalt med en bedre middag på Grand.
 

Share to