• (Opphavsrett)

Morgen - Edvard Munch

Under oppholdet bodde malervennene i

Madame Reiffs pensjonat i Blaafarveværkets byggmestergård på Haugfoss. Det ble et inspirerende og kameratslig miljø.

Madame Reiff hadde erfaring fra statsminister Frederik Stangs hus, og dermed de beste kvalifikasjoner for å skape et pent og hyggelig pensjonat.

Da Frits Thaulow spurte om hun kunne huse hele kunstnerflokken høsten 1883 åpnet hun dørene. Prisen var kr 2,- per døgn inkludert varm frokost med øl og dram, samt middag.

På pensjonatet ble Munch inspirert til å male den unge piken på sengekanten, og han klarte ikke å forlate Modum før dette bildet var ferdig. Bildet «Morgen» fra 1884, ble den unge Munchs hovedverk. Modellen var Thora Emilie Dalen fra Nymoen.

Bildet tilhører Rasmus Meyers samlinger.

Edvard Munch kom til Modum august/september 1884 og bodde i Madame Reiffs pensjonat. Munchs rom må ha ligget i den østvendte gavl hvor morgensolen, som på denne tiden av året går ganske lavt, har kommet inn i rommet med lyseblå koboltfarvede vegger.

Det var fargevirkningen Munch opplevde. Morgenlyset mot de koboltblå veggene, sammen med alt det hvite sengetøyet i pensjonatet. Modellen var den 16 år gamle Thora Emilie Dahlen fra Haugfoss. Han kunne ikke forlate Modum før dette bildet var ferdig og skrev til sin tante at han håpet at det kanskje kunne bli et utstillingsbilde. Bildet ble et storverk, ”Morgen”, 1884.

”Jeg holder på med en pige. Ja du synes vel det er underlig at jeg igjen kommer med en pige i morgenstemning men motivet var alt for vakkert til at jeg kunde undlade at benytte det. Det er kort og godt en pige som er stået op af sit kydske leie og er ifærd med – siddende på sengekanten at trække på seg strømperne. – Sengen er hvidlig dertil kommer hvide lagener, hvid særk, natbord, hvidt betrukket, hvide gardiner samt blå væg. Det er farvevirkningen.”

Edvard Munch skrev til sin tante:

”... Jeg kommer vel til at blive her endnu denne uge ud, dels fordi jeg har godt af det for min helse da det er deilig luft her, dels fordi jeg må se til at blive færdig med et billede. Jeg ved ikke hvorvidt jeg får noget utstillingsbilde deraf, men det kunde hænde. Bliver det ikke noget billede angrer jeg alligevel ikke på at jeg reiste hidop da jeg tror jeg har havt meget godt af opholdet...”

”...i går var jeg i et sammenskudsball og dansede til kl. 3½ samt morede mig fortræffeligt...”

Modellen Thora Emilie Dahlen var en verksarbeiderdatter, vokst opp på Nymoen. Hun var i denne tiden medhjelper på Madame Reiffs pensjonat på Haugfoss. Hennes mor fulgte som anstand til pensjonatværelset. Egentlig mislikte Madame Reiff, som drev pensjonatet, at kunstnerne tok med seg malersaker inn. Men for Munch må hun ha gjort et unntak. La oss si at hun for Munch heldigvis gjorde et unntak.

 

Share to