Aspaasgården og Skanckesmia

Kommentar: Fin klipp med eksempler på at en godt kan holde de enkelte bildene relativt lenge. Gode detaljer om de forskjellige personene. Noe rusk i lyden i starten, men ellers veldig bra.

---

Skanckesmia ble grunnlagt av Lars Skancke i 1931. Den var i bruk i 45 år.

Skanckesmia ble brukt til å lage ca 3000 ulike produkter. Noen av disse produktene var foreksempel lysestaker, kubjøller, askebeger, lås, medisinskap og mye mer.

Mesteparten av de som jobbet i Skanckesmia var menn. Ca 30 mann på det meste.

Lars Skancke hadde en sønn som het Alf Skancke. Alf skulle ha stor betydning av Skanckesmia gjennom de kommene årene. Alf ble født i 1893 og døde i 1964. Alf Skancke kom inn i firmaet til faren i 1911. Når Alf var 18 år, døde Lars Skancke. Dermed ble det Alf som tokk over bedriftene til Lars, i tillegg til Skanckesmia. Alf Skancke ble medlem av forskjellige grupper som eks. Røros Komiteen og var forman i styret for Røros Kreditbank, Røros telefonselskap og Røros handelsstandsforening. I tillegg til dette hadde han mange kommunale verv. Alf Skancke var en svensk konsul.

I 1921 kjøpte Alf Skancke en gård som ble kalt Korssjøen vestre og der drev han med saue avling. Han eide også landstedet Alfheim ved Håelva.

En av de beste i smia het Martin Aas (1886-1957) og var verdensmester i smiing ved Skanckesmia fra oppstarten i 1931 til 1956. Han var en aktiv mann når det gjaldt utvikling av denne bedriften. Når han var en ung gutt gikk han på smedlære får å lære seg mest mulig av faget. Som de fleste Rørosinger ble han også en dyktig gruvearbeider. Det ble så han begynte å arbeide som mekaniker og dreier ved Kongens gruve. Han var også ansatt som ved Folldal verk. Uheldigvis ble han skadet i et uhell i gruva og sluttet. Derfor begynte han å jobbe som reperatør og sjåfør for Røros kommunale bilruter. I 1926 ble Martin Aas ansatt i den nyetablerte bilverkstedet av Alf Skancke. Om vinteren ble det lite å gjøre på verkstedet, og den iderike mannen Alf Skancke som satte i gang produksjon av lysestaker smidd av gamle hestesko. Til slutt ble Martin formskaper og utviklet stadige nye produkter i Skanckesmia.  

2 comments

  • Som jeg har skrevet på noen av de andre historiene knyttet til dette prosjektet: Spennede! Jeg håper både skolen, arkivet og ikke minst elevene synes samarbeidet var lærerikt og morsomt! Kanskje noe som kan gjennomføres med en ny klasse.
  • Arkivet syntes i alle fall det var to artige dager. Og planen er å få kjørt opplegget i andre kommuner og. Men det krever noe tid i forhold til planlegging etc. Så den som venter... ;)

Share to