• Photo: Mathilde Velvin (Opphavsrett)
  • Photo: Joakim Korneliussen (Opphavsrett)
  • Photo: Mathilde Velvin (Opphavsrett)

Tirpitz

Hva ble Tirpitz brukt til?

Tirpitz og Bismarck ble brukt til mye av det samme. Begge skipene ble brukt til å jakte på allierte handelsfartøy. Tirpitz var også med i slaget sammen med slagskipet Scharnhorst på Barentsburg, hvor 6 nordmenn døde og 41 ble tatt til fange. Men etter at Bismarck ble senket, mistet Hitler troen på stor satsing innenfor marinen. Tirpitz ble derfor plassert oppe i Kåfjord. Skipet var verdenskjent og svært fryktet, så skipet i seg selv var en trussel.

 

Opperasjon ”Source”
I 1943 planla britene og senke Tirpitz ved hjelp av miniubåter. Dette ubåtangrepet ville senere vise seg og være det første som hadde klart og skade Tirpitz… Selv om 9 av 24 engelskmenn omkom, 6 ble tatt til fange og alle ubåter gikk tapt, ble dette angrepet regnet som en stor suksess… De Engelske ubåtene plasserte 2 tonn med sprengladninger under Tirpitz. Dette ble gjort så fort at mannskapet om bord ikke rakk å manøvrere skipet vekk fra faren. Eksplosjonen løftet Tirpitz 2 meter over havflaten og etterlot seg store skader. Disse skadene satte Tirpitz ut av spill i 6 måneder. Skipet ble etter hvert ansett som alt annet enn sjødyktig Bei der Deutsche kriegsmarine. Skipet ble derfor flyttet til Håkøybotn utenfor Tromsø som ett flytende kanonbatteri for å hindre angrep fra de alliertes skip.
 

Tallboy

I 1942 hadde britene forsøkt med tunge bombefly, men misslyktes på grunn av at Tirpitz hadde skjult seg i tåken eller blitt røyklagt. Bombesikterne deres var heller ikke noe og skryte av, de spilte også en stor rolle i hvorfor bombefly angrepene ikke hadde lyktes før. Men i tidsløpet 1942 – 1944 hadde teknologien utviklet seg enormt og britenes bombefly var nå i stand til og bombe så å si hva de ville. Tirpitz ble senket av en bombe som heter” Tallboy” som ble konstruert av Barnes Wallis. Bomben var en strømlinje formet bombe med en totalvekt på 5443 kg. Bomben hadde fire halefinner som var skråstilt slik at bomben skulle rotere for å holde rettningen under fallet.

Det sisste slaget for Tirpitz

12. november, 1944 skulle angrepet ta sted utenfor Håkøya…
32 bombefly satte kursen mot Norge kl. 3 på natta. Alle unntatt et fotofly bar på tallboys. Ruten de fulgte var nøye planlagt, men når de kom til Tromsø var de for lengst oppdaget av observasjonsposter.De kunne til og med se fiendtlige bombefly på lang avstand ombord på Tirpitz.… Britene ble møtt av et regn med luftvernild. Hovedkanonene til Tirpitz var de første til og åpne ild, men innsiktingen var svært dårlig og granatene eksploderte langt under bombeflyene. Noen minutter senere åpnet det mellomtunge luftvernartilleriet på Tirpitz opp, etterfulgt av det lette luftvernet. Selv om Tirpitz hadde et svært imponerende antall luftkanoner om bord på skipet, var ildgivningen heller dårlig.

Tåken som hadde reddet Tirpitz så mange ganger før, var nå borte og det som var av røykleggings utstyr fungerte fremdeles ikke… I løpet av 8 minutter fikk britene inn tre direkte treff. De store tallboy bombene trengte seg igjennom Tirpitz’ 15 cm tykke pansring uten noen form for problemer og de påfølgende bombene nærmest rev Tirpitz opp. 

Tirpitz fikk fort en slagside til venstre. Like etter att den siste tallboy’en hadde blitt sluppet, kom det en stor eksplosjon som kastet C-tårnet på rundt 1000 tonn 12 meter bort fra skipet. Denne eksplosjonen kom ikke av de britiske bombene, men på grunn av at magasinet til C-tårnet gikk i lufta. Minutter etter eksplosjonen kantret Tirpitz og sank…

Ingen av de britiske bombeflyene ble skutt ned. 


Rundt 1000 menn var nå innesperret i Tirpitz og for de aller fleste var det ingen vei ut. Kun 87 ble reddet, etter en lengre redningsopperasjon hvor man brukte skjærebrenner for å lage åpninger i bunnen av skipet.
 

Share to