Gi oss vårt daglige…

Den tiden da Ingrid regjerte i folkehelsa, ja jeg mener selvsagt Ingrid Espelid Hovig, så var brød, grønnsaker og frukt selvsagte ingredienser i et sunt kosthold. Fedon og andre helseeksperter har prøvd lenge å fortelle at brød ikke er sunt lengre. Det er vissnok for høy glykemisk indeks i brødmaten. Hvetemel, sammen med sukker, er blitt matfiender nummer en akkurat nå.

Randi har lenge sagt at en ting skal hun i alle fall kunne. Det er å bake brød.
– Ja, for folk vil til alle tider trenge brød, og da skal jeg alltids greie å livberge meg, om jeg kan bake brød. I verste fall kan jeg selge brød og livberge meg, pleier hun å si. Jeg har alltid tenkt at Randi tenker noen kloke tanker om akkurat det.

Jeg er en av dem som har problemer med å se for meg et liv uten brødmat. Når jeg titter matekspertene litt nærmere etter i sømmene, så står det at det er det lyse brødet vi skal avstå fra. Brød med mye grovt i, er derimot sunnere. Jeg må si at jeg trakk et lettelsens pust da jeg oppdaget det. For meg er det ikke noe som gjør meg i bedre humør enn duften av nybakt brød. Det er noe helt spesielt med denne lukten. Det er en lukt jeg bærer med meg fra uminnelige tider, og en lukt det er knyttet mange gode minner til.

Det er mye hyggelig arbeid i det å bake brød. Det tar tid, så du kan ikke gjøre det som en parentes mellom andre gjøremål. Du må ta deg tid til å følge prosessen. Siden gjæren som hever brødet er en levende organisme, er det ikke sånn at du kan beregne på minuttet når du er ferdig. Brøddeigen lever sitt eget liv, som du må innrette deg etter. Og i brøddeigen kan du eksperimentere med melsorter og frø av ulike slag, kruskakli og andre godsaker for å få frem en smak du liker.

Når deigen er satt, skal den heve. Hvor fort denne prosessen går avhenger av temperaturen i rommet der deigen står og temperaturen på væsken du har hatt i deigen. Når deigen er ferdig, er et spørsmål om erfaring. Alle bakere har et knep for å se når brødene kan bakes ut. Og så kan man slå luften ut av deigen, elte den ordentlig på bakstebordet før man deler den opp og forme brød. Jeg kjenner mange som baker brød når de er frustrert over noe i livet sitt. Da gyver de løs på brøddeigen og får ut mye frustrasjon på en konstruktiv måte.

Brøddeigen skal til alt overmål også etterheves, gjerne på ovnen mens stekeovnen varmes opp. Og så er det på tide å rengjøre bakebolle og benken mens den herligest duften i hele verden fyller hver krok i huset: Duften av nystekt brød. Mmm, det lukter ro, det lukter hjemme og det lukter omsorg. Slik definerer i alle fall jeg lukten av nybakte brød.

Og så, når brødene er kommet ut av ovnen og ligger og avkjøler seg på en rist, da kommer det beste av alt. Nemlig å smake på baksten! En lunken skalk med nystekt brød og et glass kald melk! Det er toppen av glede det.

Så for meg spiller det ingen rolle at det daglige brødet er blitt mørkere av grovt mel for å bli sunnere. Det gir mer tyggemotstand og metter også mer. Og en brødbakst gjør at matpakken kan bestå av gode brødskiver, gjerne 2 toms, galvanisert som pappa spurte etter, når vi ville ha tykke brødskiver, i matpakken hele uka. God appetitt. 

Share to