• (Copyright)
  • Photo: Johannes Sponland
    (Copyright)
  • Photo: Johannes Sponland
    (Copyright)

Herrer med BART

Bart er noe alle trøndere er pålagt å ha. Jo større, jo bedre. Trondheims ordfører, Rita Ottervik, som forøvrig er kvinne, har laget en lov som gjelder i Trøndelag, og som sier at alle personer over 20 år må ha en bart. Kvinner også.”

På hjemmesida til ”Den Norske Mustach-club av –91” finnes ”alt om bart”. Her skriver Ole Skibnes bl.a.:

Hva som kjennetegner en ordentlig trønder er at geværet er ladd, barten er stor og rufsete, språket er uforståelig og leppa er så full av Generalsnus at den nesten sprekker.

Våre ”Herrer med Bart” er hentet fra fotograf Sponland sitt arkiv ved Aalesunds Museum. De utvalgte herrene i filmsnutten er alle fotografert i 1917, det året Møre og Romsdal fotograflaug ble stiftet. Bildene er signert trønderen (!) Johannes Sponland – som foøvrig ikke hadde bart….

Å la skjegg og mustasje gro heter på fint POGONOTROPHY.

Historie

Mennesker opp gjennom historien har lagt vekt på og forstått viktigheten av å ta seg godt ut for andre ved å ordne på og stelle skjeggveksten. Grekerne hatet glattbarberte menn, og de ble svært sjokkert da Aleksander Den Store barberte av seg alt skjegget.

Romerne derimot, og særlig de med høy samfunsstatus, skulle være glattbarberte. Faktisk så de på skjegg som tegn på at personen var barbar, slave eller filosof.

Ville vi ha husket like godt historiske personer uten deres utseende med skjegg eller mustasje? Absolutt ikke. Ville vi ha husket keiser Wilhelm I og 11, som uoffisielt faktisk har fått en genre mustasj oppkalt etter seg den såkalte "Keisermustasjen". Ville vi ha husket f.eks. Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Kong Haakon VII uten sin ansiktspryd? Eller Hitler og Stalin?

Hvorfor har vi mustasjer?
Vitenskapen sier at å ha bart er en måte å få sosial aksept i en gruppe, og i noen kulturer for å vise sosial rangstige. Personlig utstråling er nok et viktig punkt, selvsikkerhet. Og det selvsagte, i hvertfall i vår tid: Vi ønsker å være vakre for kvinner og omgivelsene.

En mustasj er eksepsjonelt mangesidig. Den kan justere et lite smigrende ansikt om til et attraktivt ansikt. Særlig kan en mustasj kompensere for liten hake, et uregelmessig ansikt, høye eller brede kinnben, smale eller brede lepper og et hår som begynner å få viker eller mistes.

Var dette fruktbart?? Barter finns det i alle fall mange av, - Kinabart, Mandsju-bart, Snurrebart, Flagrebart, Kompromissbart, Knebelsbart. – og heldigvis er alt vaskbart!

Kilde: Ole Skibnes, 2008


 

Share to