• Photo: Andrea Ballovarre
    (Copyright)
  • Photo: Andrea Ballovarre
    (Copyright)

Heite for ei kveite!

Heite for ei kveite!
For mer enn 50 år siden var det noen i lokalmiljøet som rutinemessig skulle ut å fiske for å få inntekt. To dager i forvegen hadde de satt ut
ei kveitva - ei line fra bunnen av havet og opp, med agn jevnt over - til å fange kveite med. Kveite var, og er, nemlig en fisk som var gode penger for dem som fanget den.
Jo større, jo bedre. De skulle ut å trekke opp den lina, og da fikk de trukket opp ei gigantisk kveite med munn på størrelse med et menneskehode.
Ingen av de fire i båten tenkte på å hente hutten de kunne bruke for å trekke opp fisken.
Så i desperat forsøk på å holde fast i fisken før den ristet seg løs, rev den ene fiskeren av seg genseren og surret den rundt armen fra under skuldra og ned.
Med polstring stakk han armen inn i gapet på kveita og helt bak så han kunne holde fisken fast i gjellene fra innsiden.
De andre fant hutten og skulle slå den i kveita. Men håndtaket på hutten var dekket av is, og fiskeren hadde votter på, så når han skulle slå hutten i hodet på fisken,
glapp han den, og hutten fløy til havs. De hadde en krok som også kunne brukes, men den fant de ikke, så de måtte få tak i hutten som fløt på havet.
En av fiskerne strakte seg etter den, men endte med å falle uti selv. De andre måtte berge både mannen og hutten, mens den siste måtte holde kveita oppe imens.
Til slutt klarte de å få hutten i kveita og kveita i båten. Vel hjemme veide de kveita til 160 kg, og tjente en måneds inntekt bare på den.
Det de måtte ofre var at en fisker fikk forkjølelse, og den andre mista en sabla fin genser.

Hva er en hutt?
En hutt er et redskap som brukes når man har fått en fisk opp til overflata. Da kan man slå den i fisken, og hale den over båtripa.
Hutten er laget av tre og metall. Den består av et skaft i tre (i dag evt. plast) slik at den kan flyte hvis man mister den i vannet.
På enden av skaftet er det en stor metallkrok som effektivt hugges i fisken slik at man kan få den lett over i båten. Den kan også brukes til å slå fisken
i hodet for å drepe den, enten før eller etter den er i båten.

Viktig næring
Fisk i seg selv er en viktig næringskilde. Både til vitaminer, omga 3 og andre viktige fettstoffer.
Kveita trives i dypt og kjølig vann som ikke fryser fast. Den trives best på havbunner 300 - 2000 meter dypt, og med bunn av sand, grus eller leire.
Det er perfekte forhold her i Troms på grunn av Golfstrømmen og havbunner som tilfredsstiller kveitas behov.

Fiske var en viktig økonomisk kilde for folk før. Man dro ut på havet, fisket fisk, kom hjem, og solgte den for penger. Det var en del
av manges hverdag og det var en veldig normal jobb og inntekt på den tiden. Det er fortsatt mange som har fiske som jobb, men det er mer
organisert i dag, og flere jobber for firmaer, enn privat.

Share to