• Photo: Marte Grimsbo (Opphavsrett)
  • Photo: Marte Grimsbo (Opphavsrett)
  • Photo: Marte Grimsbo (Opphavsrett)
  • Photo: Marte Grimsbo (Opphavsrett)

Elverhøy kirke, on the run!

 

Elverhøy kirke har ikke alltid stått der den står i dag. Den ble opprinnelig bygget i 1803 i kirkeparken, men måtte i 1861 flyttes til strandvegen for gi plass til domkirka. Kirken ble også utvidet til en korskirke. På den tiden var Tromsø inndelt i flere kommuner og kirka het Tromsøysund kirke helt fram til 1965 da alle kommunene ble slått sammen til en. På grunn av sykehusutbygging ble kirken i 1975 revet ned og satt opp på Elverhøy der den står i dag.

Onsdag 25. August dro vi for å besøke Elverhøy kirke. Vi fikk sognepresten Jan Høifødt til å vise oss rund og fortelle om kirka. Høifødt hadde mye på hjertet og mange historier å fortelle. Han kunne fortelle historien bak hvert et bilde inne i kirken og om folk som har vært tilknyttet kirken opp gjennom årene.

Det er i all hovedsak flyttingen av kirken som er den største historien bak kirka, kunne Høifødt fortelle. Den ble revet helt ned og bygget opp igjen to ganger med mye av de samme materialene og det samme innholdet.

Det har selvfølgelig skjedd en del endringer siden kirken ble bygget i 1803. Da den først ble bygget hadde kirken bratte tak men ingen tårn. Når domkirken skulle bygges og Elverhøy kirke måtte flytte til strandvegen ble kirken rettet opp og utvidet, taket ble hevet og det ble bygget på et tårn.

Etter kirken ble flyttet til Elverhøy ble det også bygd full kjeller under bygget med plass til menighetssal, kjøkken, garderober og toaletter. Nå har kirken tre gallerier og plass til omtrent 350 personer. Menighetssalen blir ofte lånt bort til folk som ønsker å samles til for eksempel kirkekor, konserter, møter, minnestunder med mer.

For å varme opp kirken før i tiden hadde de svære kakkelovner på hver side inne i kirken, og de måtte fyre opp i kakkelovnene dagen i forveien for at det skulle bli varmt til gudstjenesten. Nå har kirken innlagt vann og strømkabler i gulvene og Høifødt sier at de bruker mye strøm for strømmen står alltid på.

I Elverhøy kirke står det en rekke gamle gjenstander, mye eldre enn kirka selv. Altertavla er fra slutten av 1600-tallet, prekestolen fra begynnelsen av 1700-tallet og den eldste gjenstanden med størst verdi er madonnastatuen som stammer fra middelalderen.

Elverhøy kirke har begravelser nesten hver dag. Det var ren flaks at det ikke var noen begravelser denne onsdagen vi fikk komme på besøk. Høifødt kunne stolt fortelle at Elverhøy kirke er den kirka i Tromsø som har hatt flest begravelser og vielser i løpet av et år, og nå kanskje har flest begravelser og dåp.

Vi spurte Jan Høifødt om hva han trodde var grunnen til at så mange valgte Elverhøy kirke framfor andre. Høifødt mente at det var på grunn av tradisjoner. Elverhøy kirke er gammel. Blir du døpt der døper du som oftest også barna dine der, har foreldrene dine giftet seg der vil du som oftest også begrave de der, og sånn fortsetter det.

Kirkegården ved Elverhøy kirke er full, og det er kirkegårdene ved de fleste andre kirker også. Kun de som har reservert plass ved siden av ektefellen sin kan begraves der. Dette får oss til å lure på hva man skal gjøre når absolutt alle kirkegårdene er fulle?. Den beste tenkelige løsningen er vel kremasjon, og det mente Høifødt også. Men før den tid kunne Høifødt engasjert fortelle at det skulle bygges en stor kirkegård på kvaløya med plass til 10 000 graver.

En liten oppsummering
Vi har besøkt Elverhøy kirke og funnet ut at kirken har en del historie bak seg. Kirken har blitt flyttet to ganger, blitt restaurert og utvidet. Av flere gamle gjenstander i kirken er madonnastatuen som stammer fra middelalderen den eldste. Sogneprest Jan Høifødt er stolt over at Elverhøy kirke har flest begravelser og dåp løpet av et år, og på grunn av tradisjoner er Elverhøy kirke en populær kirke. Kremasjon blir alternativet når kirkegårdene er fulle.
 

 

 

 

Kilder:
* Sogneprest Jan Høifødt
* http://www.kirken.tromsø.no
* http://no.wikipedia.org/wiki/Elverhøy_kirke
* http://www.ub.uit.no

Share to