• (Opphavsrett)
  • Photo: Viggo Eide (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Ulrick Riedl

I slutten av 1890-årene & første halvdel av 1900-tallet kom det mange handelsmenn til Bodø, også utenlanske.

 

Ulrick Erhard Riedl (1865-1942) var omreisende handelsmann. Med sine kofferter dro hans rundt & solgte varer. var en av dem. På hans gravstøtte på Bodø kirkegård står det at han kom fra Tjekkoslovakiet.

I Norge traff han Hilda Kaspara Nilssen fra Salangen. De ble gift & slo seg ned i Bodø, & kjøpte i 1907 Villa Birkelund. Huset i Parkveien 46 er et prakthus i sveitserstil, nå fredet av antikvariske myndigheter. Etter han brukes fortsatt ordet Riedlskogen om en tidligere trerik eiendom.

Riedl var døvstum. I Storgata 34 - krysset med Havnegata - drev han en "altmulig butikk". Her var alle slags varer, unntatt kolonialvarer. Fra gitarstrenger til finerplater. Ved dåpen til dattera Marie Barbara 29. august 1897 (nr 64) står det boghandler i kirkeboka. Når kundene kom inn i butikken hans måtte de skrive på ei blokk hva de skulle kjøpe. Riedl leste opp-ned-skrifta flytende, & før kunden hadde fullført setninga sto varene på disken. Han hadde noe både for barn – & voksne. M. Tjærandsen reise sin gård på det stedet etter 1945.

Riedl var en foretaksom person. Han ga ut postkort på eget forlag, mange med fotos av byfotograf Helgesen, & noen med de populære tegninger av hus & steder arrangert kunstnerisk på forsida. Riedl døde i 1942 i en alder av 77 år. Riedl var ikke av jødisk ætt, & hadde det ikke verre enn andre nordmenn under den tyske okkupasjonen.

Illustrasjonen er et brev fra Ulrick Riedl til Sveits før krigen [1939].

Fra Store norske leksikon henter jeg forklaringen på to av ordene på konvolutten til Riedl:

galanteri, pynt; det å være galant; ridderlighet. galanterivarer, eg. fransk betegnelse for elegante, kostbare gjenstander, gitt som gave for å smigre en person. Betegner nå nærmest nips, små luksusgjenstander el.l.

kortevarer, gammel betegnelse på varer som ikke blir målt eller veid, men solgt stykkevis, dusinvis el.l.: knapper, sakser, kammer & andre småsaker.
 

Denne fortellingen er et bidrag til DIS-Norges konkurranse om digitale familiehistorier. Lenke til mer informasjon om dette øverst i høyre spalte.

Share to