• Photo: Amtmannen/fylkesmannen i Finnmark, Finnmark fylkesgjenreisningsnemnd (Opphavsrett)
  • Photo: Amtmannen/fylkesmannen i Finnmark, Finnmark fylkesgjenreisningsnemnd (Opphavsrett)
  • Photo: Amtmannen/fylkesmannen i Finnmark, Finnmark fylkesgjenreisningsnemnd (Opphavsrett)

Opp av ruinene

25. oktober 1944 stod kun 39 hus igjen i Kirkenes. Ødeleggelsen var nesten total.

Frigjøringen 25. oktober

Høsten 1944 begynte tyskerne tilbaketrekkingen fra Finnmark. Tvangsevakuering og systematiske ødeleggelser medførte store prøvelser for befolkningen. Kirkenes ble nesten totalt rasert i dagene 21.-25. oktober. Fra før var omtrent halvparten av byens ca. 380 hus blitt ødelagt av bomber og branner, mens omkring 39 hus og ei brakke stod igjen etter tilbaketrekkingen. Kirkenes ble frigjort av russiske styrker 25. oktober 1944, som den første byen i Norge. 

Gjenreisningen starter

Allerede 13. november 1944 ble det holdt møte i Kirkenes mellom lokale aktører for å kartlegge behovet for ressurser til gjenoppbygging. Bygging av nytt kaianlegg og minesveiping av innløpet til Kirkenes i samarbeid med russerne, var temaer på agendaen. Mai 1945 ble også resten av Norge fritt igjen og arbeidet med gjenreisningen kunne begynne.

Finnmark fylkesgjenreisningsnemnd med reguleringskontoret i Kirkenes ble myndighetenes forlengede arm i området. I nemndas forskrifter het det at ”nemnda har til oppgave å samordne gjenreisningsarbeidet i fylket, og særlig dra omsorg for at forholdene legges best mulig til rette for gjennomføringen av så vel offentlige som private bygg og anlegg. Den skal gi uttalelse om de næringsinteresser og økonomiske, sosiale og kulturelle hensyn som bør tilgodeses og i tilfelle sette fram forslag herom”. Nemnda ble pålagt et særlig ansvar for de kommunale gjenreisningsoppgavene.
Det ble ansett som en viktig oppgave å finne ut hvilke hustyper som passet for landsdelen. To husformer ble valgt, nemlig hus i to etasjer med god planløsning og rom med lys og luft, og enetasjes hus med innredet loft. Husbyggingen ble nøye kontrollert. Den enkelte måtte levere søknad med plantegninger av huset og romfordeling, før drømmen om ny bolig kunne realiseres.

Tanker om framtiden

Med gjenreisningen kom også tanker om nye næringsveier, og ideen om Kirkenes som attraktivt turiststed ble skissert i 1947. Stabilt klima og vakker natur og spesielt gode muligheter til fritidsaktiviteter, som laksefiske og multeplukking ble trukket fram. Stedet og folkets egenart skulle vises og selges til turistene. Tanker om ei blomstrende næring hadde slått rot.

I desember 1949 kunne reguleringsarkitekten i Øst-Finnmark fortelle at det ikke var tomter til alle, men at byggelysten blant folk fremdeles var stor.
Stortinget bestemte at Finnmark fylkesgjenreisningsnemnd skulle nedlegges 30. juni 1960. Arbeidet med gjenreisningen i Kirkenes fortsatte altså i flere år fremover, men dette arbeidet må det fortelles mer om i en annen fortelling.

Share to