Bolgbørra

Bolgbørra er et hull tvers gjennom fjellet på øya Bolga i Meløy kommune i Nordland. - Et naturfenomen og utfartssted for både besøkende og fastboende. Fra Bolgbørra får man utsikt nordover helt til Lofoten på godværsdager og langt sørover Helgeland. 

 Skal du rundt hele øya til fots må du gå gjennom Bolgbørra. Ruten er merket hele veien. Turen er litt strabasiøs, men ikke verre enn at de fleste som er friske til beins kan klare turen. Du starter klatreturen opp mot Bolgbørra gjennom en steinrøys, og du må klatre i tau et lite stykke på vei ned på nordsiden av fjellet - men opplevelsen er verd å få med.


Vakker utsikt

De fleste som er oppvokst eller fortsatt bor på øya har nok tatt med seg besøkende opp i Bolgbørra. Selv har jeg mange gode minner fra turer til Bolgbørra med venner og familie som har vært på besøk. Noen ganger har vi bare vært oppe i Bolgbørra og sett på utsikten i ulike himmelretninger, andre ganger har vi gått ned på nordsida av fjellet og rundt øya - både i solskinn på vakre sommerdager og kvelder, og i regn og ruskevær.

Akustikk

Det er en spesiell opplevelse å være "inne i" fjellet. Rommet under hullet er stort med mye akustikk - så kanskje en akustisk konsert kunne være tingen der? Det er en gammel drøm å få oppleve noe slikt inne i den naturlige "katedralen" under Bolgbørra. Når du står der inne hører du hver vanndråpe som drypper inn i rommet fra fjellsidene i et stort og klangfullt pling. Båter på havet, stemmer nede fra øya, suset av vindene - alle lyder fanges opp og gjenklangen dirrer inne i dette rommet.

Det er havet du ser

Men oppe i hullet med utsikten, der er det havet som omkranser øya som gir det sterkeste inntrykket, selv om du er midt oppe i fjellet. Det er havet du ser. Og livet på havet - fiskebåter og fritidsbåter, laksoppdrettsanlegg, og et fyr i det fjerne. Horisonter. Og smaken av sol og vind.

Det er også havet og vindene som kommer tett inntil om du tar turen ned på nordsiden av fjellet. Mellom rullesteinene du må balansere og hoppe bortetter ved vannkanten finner du ting. Rekved og annet som kommer med havet. Da jeg var lita jente og gikk turer i fjæra, bar jeg alltid på et ønske om å finne en flaskepost eller noe annet spennende fra verden utenfor. Jeg gikk alltid rundt neste sving for å se om det kunne ligge noe spennende der. Jeg fant mye, men aldri flaskepost.

På denne turen (se bildene) jeg gikk sammen med en gjeng sommeren 2007, i vakkert vær, men med en truende horisont som farget naturen i dramatiske nyanser - så fant vi en båt. En hjemmesnekret lekebåt i tre. Om den er "født"på Bolga eller har kommet med havstrømmer fra fjerne steder er ikke godt å si, men fantasien får spillerom. Hvem har laget båten? Hvor er den laget? - og når ? Er det noen som har mistet den? - og hvordan skjedde det? Hva har båten opplevd både hos sin eier og siden "på reise"?

Grenseløst

Funnet av trebåten setter meg tilbake til min egen barndom der vi lekte med hjemmelagde trebåter i vanndammer og i fjæra, både gutter og jenter sammen. En lek der vi gjenskapte vår egen hverdag, slik vi opplevde den i et samfunn der de fleste var barn av fiskerbønder eller kystfiskere. Leken foregikk på en "isolert" liten øy samtidig som havet rundt oss ikke hadde noen egentlige grenser. Hele Verden kunne komme flytende til øya vår på en trestokk - kanskje... 

 Det er denne grenseløse verden du ser fra Bolgbørra!
 

 

Nesten alle som har vært på Bolga har vært i Bolgbørra, og jeg er sikker på at det finnes mange andre historier fra dette stedet. Spesielle opplevelser og hendelser. Kanskje noen kjenner til historiske nedtegnelser eller sagn? Jeg håper flere vil fortelle sine egne historier om hva de har opplevd eller kjenner til fra Bolgbørra. Og kanskje noen kjenner igjen og vet noe om lekebåten vi fant i fjæra i 2007? Den historien skulle jeg gjerne sett fortalt !

 

  • Tags

+ Add


Add a comment

Share to