• (Copyright)
 • (Copyright)
 • (Copyright)
 • (Copyright)
 • (Copyright)

VILLE vakre VEIER

Stiene er viktige kulturminner som går tapt hvis vi ikke tar vare på dem! De er vår arv fra fortiden med spor vi gir til fremtiden . . . .

En kan lett gå seg vill i naturen for det er ingen enkel sak å finne fram lenger! Selv de som gikk stien før - for lenge sia - har problem med å kjenne seg igjen! Det tidligere nettverk av stier som engang var i Kalvik - Storvik området før bilveien og skogsveien kom, var i fare for å gro igjen og flere av stiene var allerede gått tapt i terrenget!

. . . .  som et puslespill

Da bilveiene kom, forsvant behovet for stiene. Vi trenger dem ikke lenger,- eller gjør vi det? I stiprosjektet vårt som vi avslutter i Kulturminneåret, har mor (85 år) og jeg ( Åse) ment at vi trenger stiene nå også . . . men av andre grunner enn i tidligere tider! Idag kan stien være er vei til naturen og en invitasjon til naturopplevelser i nærmiljøet!

. . . . mange mil med et smil

Ønsket om å bringe tilbake de gamle stiene i området i Tysfjord og gjøre dem synlige igjen, gav mange mil med møysommelig stiryddingsarbeid! Jeg skiltet, merket og ryddet, og mor gikk stiene slik at de etterhvert er godt synlige! Mor har vært til stor inspirasjon - og motivasjon - ved å vise interesse for prosjektet og glede over å komme seg ut på tur. Og for meg var det en trøst å vite at mor ikke gikk seg vill i skogen! Hun går ca 2km hver dag,- imponerende! 

. . . . for store og små er det godt å gå!

Parallelt med stiryddingen har det vært spennende å skape/ anlegge nye stier og gi dem navn. Etterhvert er det blitt et innholdsrikt og attraktivt tur- og stiområde tilpasset alle i alle aldre. Vi håper mange vil ha glede av dem i årene som kommer og at stiene denne gang ikke vil gro igjen!

. . . . en sti . . . et kulturminne vi bør verne!

Stiene er spor fra fortiden og kulturminner vi bør verne som et felles ansvar. Men stiene representerer også et en invitasjon til naturen! En behøver ikke gå så langt for å glede seg over naturen. Turer i skog og mark sammen med familie, venner, barn eller alene, gir ikke bare gode opplevelser, men også den avkobling og ro vi trenger i moderne tid. Her kan vi glede oss over fuglelivet, floraen og faunaen, få frisk luft, mosjon og samtidig finne hvile og rekreasjon.

. . . . Kjærlighetsstien

Vi avsluttet stiprosjektet nå i mai med Kjærlighetsstien og inviterte naboer og venner til offisiell åpning av stien med tale og klipping av ei snor som var festet mellom to furutrær. Det var hyggelig at så mange kom og mor hadde æren av å klippe båndet. Etterpå gikk vi stien som en fellestur, rastet med kaffe og matpakke og var enige om at det var fint at stiene ble tatt vare på og at,-   ". . . ut på tur, det er lurt! "

8 comments

 • Dette var et HÆRLI opplegg, som det var trivelig å lese om. Hvor tar dere ideene fra?

 • Mange takk for det, Marianne!

  Det startet med at mor og hundene gikk langs veien, men siden både hun og hundene hører dårlig, var det farlig!

  Så skulle hun gå i skogen, men den var grodd igjen! ...så jeg ryddet!

  Så kunne mor gå seg vill i skogen! ....så jeg merket trærne!

  Så ideene kom av seg selv for å løse problemene::

  Nå går de tur hver dag .... og har mange stier å velge mellom!

 • Ang siste kommentar:

  Glemte å skrive navnet mitt.

  mvh åse

 • Gratulerer med flott opplegg der nord. Gledelig med så spreke folk med idè, øks, finfine skilt, fin natur, godt humør og frisk satsing. Og en fortjent kaffe på et utebord med duk. God fornøyelse videre til helsebot og glede. Hilsen Einar

 • Ja, ja, ja...Flere stier merkes må! Kjærlighet til forbumste måter å bevege seg i landskapet på, kanskje? En utrolig vakker historie. Det er så jeg får lyst til å komme og ta turen.

 • Kjære mommo og Åse :) all honnør til dere begge, tenk å være så bevisst på å ivareta både hveandre og naturen! Du, Åse kan være stolt av å legge noe sånt til rette for mor, dette handler jo om kun gevinst og atter gevinst på alle plan! Charming! Brit

 • Tusen takk!:-).. for så hyggelige tilbakemeldinger! La sommeren inspirere oss til kjærkomment opphold i vår vakre natur!:::

 • Omtanke, sosialt samvær,fellesskap, naturglede. Dette er et prosjekt som fyller mange viktige funksjoner. Det gjør godt å se mommo, Emma og Elias ute i det fri. Et utrolig flott opplegg! Og så trekker det også andre ut i fellesskapet. En FANTASTISK ide. For å omskrive litt; "Det å glede andre, det er den største glede". Og det har dere gjort her.

Share to