• (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Synnøve skildrer jubeldagene i 1945

7. mai

Endelig! Klokka 3 i dag ble det meldt at tyskerne hadde kapitulert; og vi er fri etter 5 års slaveri. Den 9. april 1940 kom de tyranene og okkuperte Norge. De begynte straks og vise det riktige seg (i begynnelsen smisket og smasket de som fy, men nordmennene holdt stand) og stjal og rante fra det Norske folk. Ekte nordmenn ble arrestert, og sendt til fangeleiere, Grini var et vel brukt sted, der satt 6000 fanger; noen ble også sendt til Tyskland, og hadde det skrekkelig. Derfor er det umulig å få skrevet hvordan det ble da freden kom. Om kvelden den 7. mai kunne en se store bål i Oslo og omegn, det var Quisling-bilder og blendings-gardiner som gikk opp i røyk. Rundt bålene danset folk, og nå behøvde en ikke å ha hjertet i halsen for at Gestapo eller statspolitiet skulle gripe en. ”Kongesangen” og ”Ja, vi elsker” lød gjennom gatene, og kjente og ukjente gratulerte hverandre med freden, alt var lutter glede.

- og dagene etterpå

Det var ikke mange som sov stort den natten, og festinga holdt på uken ut. Den 9. mai ble N.S., angivere, frontkjempere og all tyskerdritt arrestert. Grini ble døpt Ila, senere Ilebu.
 

13. mai

Søndag den 13. mai kom kronprins Olav, og for en mottakelse han fikk, kan ikke beskrives, hele Oslo var samlet for å se han. Det var enda fler enn da de første allierte soldater kom, enda de ble mottat med fynd og klem, kan en si. Og de delte ut sjokolade og annet godt til ungene som var elle-ville.

17. mai

Den 17. mai har vell aldri vært feiret slik før, men så hadde en jo ”ikke hatt” 17 mai på 5 år heller. Det regnet litt om morgenen – men det ble ikke tatt hensyn til. Barnetoget begynte å gå kl 10. Det marsjerte opp til slottet og hilset på Olav og så gikk det til Tullinløkka, og fikk pølser og hveteboller. Hele tiden skrek de, så ingen hadde stemme igjen til resten av dagen. Om formiddagen klarnet det opp og ble pent vær. Russetoget var heldig. Om kvelden var det dans så å si over hele Oslo. Bl. annet på brygga, der var noen engelske gaster, de danser flott. Russen var som aldri før, for et liv. Nesten hver ung gutt er i Hjemmevernet, veldig kjekke karer. De kom som skutt opp av jorda sammen med freden. Quisling sa at han hadde med seg 92 % av folket, men jeg har aldri visst at Norge har så mange inbyggere at dette kan være bare 8 % av dem.

7. juni

Den 7. juni kom Kong Håkon, Kronprinsesse Märtha og ”Prinsebarna”. Det har aldri vært så mange folk i Oslo før, som da. Og: for en jubel. Folk stilte seg opp ved brygga kl. 12 om natten, og Kongen skulle gå i land kl. 12 om formiddagen. Om kvelden gikk det folketog og det gikk over 106’000 folk, kan ikke tenkes for en masse det var! Kl. 12 om natten var det fyrverkeri, som det aldri har vært maken til før i Norge. Det var ved slottet, Tøyen, og Ekeberg. Dansen og festinga holdt på hele natten, Norge er våknet igjen.
Det er allerede blitt mye bedre med mat!
 

2 comments

  • JEG HETER JAN BJARNE IVERSEN ; BODDE I BÅHUSVN 24 PÅ SINSEN OG ER BROR AV SØLVI IVERSEN . JEG MENER Å HUSKE AT DU BODDE I KVARTAL 17 VED LEKERN I OPPGANGEN SAMMMEN MED ODD ROLAND ;OLAF GÅSERUD ; LARSONS , --ER SØLVI MED PÅ DETTE BILDET, TIL HØYRE FOR DEG ?
  • Jeg har sjekket med min mor, Synnøve Rønning, født Svindal. Hun bodde i Bjørn Stallares vei 15, ved ”Plassen”. Om vinteren ble plassen islagt. En som utmerket seg med sine ferdigheter på isen var Sølvi Iversen. På klassebildet står hun i midten på bakerste rekke. Hun var også spesielt flink i engelsk. Under krigen, på et innfall, dro Synnøve og Sølvi på dagstur til Synnøves slekt på landet – for å ”spise seg opp, de var jo så sultne”. Synnøve husker Sølvi svært godt, og hun har faktisk noen bilder og brev du sikkert vil ha interesse av. Hvis du tar kontakt på min private e-post kan vi scanne og sende til deg: hironning@gmail.com

    I tillegg til familiene du nevner, bodde også blant annet familiene Hansen med barna Synnøve og Kjell og familien Salvesen med barna Ivar, Liv og Tor i oppgangen. Et par minutter hver vei lå henholdsvis melkebutikken og Sinsen kino. Ikke langt unna bodde doktor Dalaker, som må være et kjent Sinsen-navn. Lærerinnen på klassebildet er for øvrig Ruth Bjordal, som mange tidligere elever vil huske fra Sinsen skole.

Share to