• SOMMERSTUE FRA KILDE I ÅMOT, 1700-1750 
Overført til museet 1903, gjenoppført 1905 

I Østerdalen hadde de fleste gårder to bolighus: en vinterstue og en sommerstue. Vinterstua var familiens hovedbolig, og ble brukt den største delen av året. Om sommeren flyttet man ut i sommerstua, mens vinterstua ble vasket og gjort klar til høsten. Flyttingen markerte årsrytmen. Hvis man bygde en ny og større vinterstue, ble det gamle huset ofte tatt i bruk som sommerstue. Det er tilfelle med sommerstua fra Kilde. Fram til tidlig på 1800-tallet hadde dette huset funksjon som vinterstue. 
Huset ble antagelig bygd i første halvdel av 1700-tallet, mens det barokkpregete møblementet er fra en modernisering gjort rundt 1770. På samme tid fikk huset påbygd et barfrø, men dette ble senere fjernet (se bygning 155). I 1770-årene var det Helge Hansen og Gunhild Tollefsdatter som eide gården Kilde. På peishella står initialene deres, og årstallet 1771. Helge Hansen drev med skogshandel og pengeutlån, og var en formuende mann. Interiøret han fikk laget til huset var nok både moteriktig og påkostet. 

Huset består av stue og to kover. Inngangen er fra et bislag. Stuerommet er stort, med panelte vegger og himling. Himlingen er dekorert med en takrosett av tre. Til venstre for inngangsdøra er det et melkeskap. På høyre side av døra står et framskap, og på veggene er det tre hengeskap. Bare dører, vinduer og skap er malt. Fra Kilde har museet også et loft (155), og en tømmerkoie (176). 

(Tekst hentet fra By og bygd 43, 2010)
    Photo: Norsk Folkemuseum

Sommerstue fra Kilde, Åmot

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to