History
-
2 stk Skaff "briskestreak" (17116 - 17)
To stenger ("skaff") lakris ("briskestreak") fra Hemsedal, hvor man fra umindelige tider har kokt sådan på setrene om sommeren. Stengerne er runde, diameter ca 2 cm og længde 16 - 17 cm. Om tilvirkningsmåten, "treak-koking" meddeler giveren i brev av 27.12.41 følgende: "Briskebarme blei plukket sist i august eller først i september (når den er moden), dem må renses godt for bøss og briskenåler.
Vi kan nævne: De har 50 liter bær, tar da 20 liter vann, dette koker de i ca en time, da siles denne kokingen (bæra og laagen). Vannet som blir av disse bær efter kokingen har de da i et reint span. Same koking med like meget van, før de 3 ganger og siste gang præsser de al saften ut av bæra, dem tørre bæra slår de da vækk. Disse 3 bærlåger som vi kaller det, slaar de da oppi same kjedel, som de før har kokt i og koker dette til det blir som tynt brim og da har de ned i denne kokningen 1 (en) liter fløte og 1/2 kg. sukker og koker videre til de mener det er passe fast. De må da lage disse treakskaft før den kokte massse blir kald".
Briskestreaken er kokt høsten 1941 av fru Lian(?), Hemsedal, som har forært den til giveren.
Gave fra Ole A. Kirkebøen d.æ.
Produksjon: 1941
- ProdusentLian(?),
Aksesjon: December 28, 1941 (GFH)
Classification
-
- Tilberedning av matOU 252
- MatoppskrifterOU 252.4
References
- LitteraturreferanseHallingkost
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- IdentifierDHS.17117
- Part of collectionDe Heibergske Samlinger
- Owner of collectionSogn og Fjordane
- InstitutionDe Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum
- Date publishedSeptember 9, 2014
- Date updatedSeptember 9, 2014
- DIMU-CODE011025098305
- UUID0bcf252a-71e6-4c9d-8524-2c64ede2a4f8
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».