History
-
-
Lyren fra Kravik
I forrige århundre ble det oppdaget restene av ett lyreformet instrument på gården Kravik i Nore i Numedal. Instrumentet, som er laget av et furustykke (med senere innfelt reparasjon), mangler lokk, strengefeste, stol, stemmeskruer og selvfølgelig strenger. Åket har hull til 8 stemme-skruer, men mye tyder på at lyren opprinnelig har hatt 7 strenger og at det åttende hullet er resultat av en uheldig restaurering i 1860-årene.
Lyren var i bruk i Nord-Europa og i Norden i middelalderen. Det var opprinnelig et klimpre-instrument, men ble i seinmiddelalderen først og fremst strøket med bue.
"Kravik-lyren" antas å være fra 1300-tallet uten av vi vet dette med sikkerhet. Vi vet i det hele tatt lite om instrumentet. Hvordan har det opprinnelig sett ut? Hvordan var det stemt? Ble det spilt med fingrene eller med bue? Vi kan bare gjette.
I Volsungesaga fortelles det om Gunnar Gjukeson som ble bundet og kastet i ormegården og som spilte harpe med føttene for å berolige ormene. Gunnar og harpa hans er avbildet blant annet på en stavkirkeportal fra Hyllestad i Setesdal, på en middelalderbenk fra Heddal stavkirke (nå på Norsk Folkemuseum) og på et 1300-talls drikkehorn fra Mo i Telemark. Her er instrumentet Gunnar spiller ikke en harpe i ordets moderne betydning, men en lyre. Det er ikke usannsynlig at en i middelalderen ikke har sett noen prinsipiell forskjell på en lyre og en harpe, og at Kravik-lyren har vært en harpe i datidas terminologi.
I norrøn litteratur og i middelalderballadene får vi en antydning om hvilke miljø harper (og trolig lyrer) har vært brukt i og hvilke forestillinger og holdninger som har vært knyttet til dem. Både i sagaene og i balladene er harpa plassert i overklasse-miljø, ikke sjelden i kongsgården. Harpa er et instrument med høy prestisje, ofte forbundet med trolldom. (Bing 1987)
Det er vanskelig å fastslå hvor gammel Kravik-lyren er bare ved å se på den, men en ekspert på middelaldersk treskurd vil kanskje kunne trekke slutninger med utgangspunkt i dekoren på åket. Påstanden om at lyren er fra 1300-tallet bygger på en forskertradisjon jeg ikke har funnet opphavet til, men som i alle fall går tilbake til Harry Fett (1904). Kanskje kunne en C14-analyse antyde alderen. Hvordan lyren ble stemt og hvordan den ble spilt kan en heller ikke lese ut av den. Hva vi ellers kan gjette oss til om instrumentet bygger på skriftlige og ikonografiske kilder.
MB
- Bruk 1300 (Ca. usikker)
- Brukssted Norge Buskerud Nore og Uvdal Numedal
- Aksesjon 1904
- Deponert fra Universitetets Oldsaksamling
-
Relation
-
Related objects
2 related objects
- Photograph NF.14084-001
- Thing NF.1948-1054
Classification
-
- Musikkinstrumenter OU 534
- Strengeinstrumenter OU 534.3
License information
-
License
Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Metadata
- Identifier NF.1904-0194
- Alternative name U.O.3504 - Fra tidligere eier (Universitetets Oldsakssamling)
- Part of collection NF
- Owner of collection Norsk Folkemuseum
- Institution Norsk Folkemuseum
- Date published April 7, 2014
- Date updated September 25, 2017
- DIMU-CODE 011023128867
- UUID 6E0D1454-04E6-45F3-9636-F8E5CE3EEBB3
- Tags
Add a comment or suggest edits