• Brukskniv, lagd og brukt av Amund Wollum i Vestre Gausdal i 1960-åra.  Stålet i bladet skal være fra ei Sandvik rydningsøks.  Det er 8, 7 centimeter langt, 2, 4 centimeter bredt ved brystningen og cirka 2 millimeter tjukt.  Nakken på bladet er rett inntil den, cirka 1 centimeter bak spissen, skrår litt nedover.  Eggen er kraftig innoverbuet ved brystningen etter flittig bruk og sliping.  Skaftet er utført i valbjørk, som antakelig er innsatt med brun beis, muligens også en form for olje.  Det er av den typen som har en krok i den bakre enden, som lillefingeren kan kvile mot, noe som reduserte faren for at redskapet skulle gli ut av handa på brukeren.  Skaftet har ovalt tverrsnitt, og tjukkelsen tiltar noe bakover mot den avsluttende kroken.  Begge endene av skaftet er forsterket med nysølvholker.  Den fremre er 3, 1 centimeter lang og er prydet med en bord av ovaler øverst, mot overgangen til det brune treskaftet.  Den øvre eller bakre skaftholken er 1, 8 centimeter lang.  Den har samme dekor som den fremre.  Midt på endeflata på den øvre eller bakre holken finner vi en tilnærmet sylindrisk endeknapp, som antakelig er forankret i enden på bladets tange.  

Slira er utført i mørkebrunt, nesten svart lær.  Den har en asymmetrisk form, slik at kniven helst måtte føres ned i slira i en bestemt retning, hvilket også var praktisk for en kniv med buet skaft.  Læret er glatt, uten synlige spor etter dekor.  Slira holdes i hop av en søm langs midten av baksida.  Øverst på baksida, midt over overenden av sliresømmen, er det påklinket en beltestropp av lær.  Øverst på denne stroppen er det ei snaut 5 centimeter lang vertikal spalte, som gjorde det mulig å feste slira til en knapp på bærerens klær.  På forsida av beltestroppen (mot knivskaftet) er det pånaglet en noe smalere stropp med et noe ovalslitt hull som ble trukket over knappen i enden av skaftet, slik at redskapet ikke skulle skli ut av slira og bli borte for eieren.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Brukskniv, lagd og brukt av Amund Wollum i Vestre Gausdal i 1960-åra.  Stålet i bladet skal være fra ei Sandvik rydningsøks.  Det er 8, 7 centimeter langt, 2, 4 centimeter bredt ved brystningen og cirka 2 millimeter tjukt.  Nakken på bladet er rett inntil den, cirka 1 centimeter bak spissen, skrår litt nedover.  Eggen er kraftig innoverbuet ved brystningen etter flittig bruk og sliping.  Skaftet er utført i valbjørk, som antakelig er innsatt med brun beis, muligens også en form for olje.  Det er av den typen som har en krok i den bakre enden, som lillefingeren kan kvile mot, noe som reduserte faren for at redskapet skulle gli ut av handa på brukeren.  Skaftet har ovalt tverrsnitt, og tjukkelsen tiltar noe bakover mot den avsluttende kroken.  Begge endene av skaftet er forsterket med nysølvholker.  Den fremre er 3, 1 centimeter lang og er prydet med en bord av ovaler øverst, mot overgangen til det brune treskaftet.  Den øvre eller bakre skaftholken er 1, 8 centimeter lang.  Den har samme dekor som den fremre.  Midt på endeflata på den øvre eller bakre holken finner vi en tilnærmet sylindrisk endeknapp, som antakelig er forankret i enden på bladets tange.  

Slira er utført i mørkebrunt, nesten svart lær.  Den har en asymmetrisk form, slik at kniven helst måtte føres ned i slira i en bestemt retning, hvilket også var praktisk for en kniv med buet skaft.  Læret er glatt, uten synlige spor etter dekor.  Slira holdes i hop av en søm langs midten av baksida.  Øverst på baksida, midt over overenden av sliresømmen, er det påklinket en beltestropp av lær.  Øverst på denne stroppen er det ei snaut 5 centimeter lang vertikal spalte, som gjorde det mulig å feste slira til en knapp på bærerens klær.  På forsida av beltestroppen (mot knivskaftet) er det pånaglet en noe smalere stropp med et noe ovalslitt hull som ble trukket over knappen i enden av skaftet, slik at redskapet ikke skulle skli ut av slira og bli borte for eieren.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Brukskniv, lagd og brukt av Amund Wollum i Vestre Gausdal i 1960-åra.  Stålet i bladet skal være fra ei Sandvik rydningsøks.  Det er 8, 7 centimeter langt, 2, 4 centimeter bredt ved brystningen og cirka 2 millimeter tjukt.  Nakken på bladet er rett inntil den, cirka 1 centimeter bak spissen, skrår litt nedover.  Eggen er kraftig innoverbuet ved brystningen etter flittig bruk og sliping.  Skaftet er utført i valbjørk, som antakelig er innsatt med brun beis, muligens også en form for olje.  Det er av den typen som har en krok i den bakre enden, som lillefingeren kan kvile mot, noe som reduserte faren for at redskapet skulle gli ut av handa på brukeren.  Skaftet har ovalt tverrsnitt, og tjukkelsen tiltar noe bakover mot den avsluttende kroken.  Begge endene av skaftet er forsterket med nysølvholker.  Den fremre er 3, 1 centimeter lang og er prydet med en bord av ovaler øverst, mot overgangen til det brune treskaftet.  Den øvre eller bakre skaftholken er 1, 8 centimeter lang.  Den har samme dekor som den fremre.  Midt på endeflata på den øvre eller bakre holken finner vi en tilnærmet sylindrisk endeknapp, som antakelig er forankret i enden på bladets tange.  

Slira er utført i mørkebrunt, nesten svart lær.  Den har en asymmetrisk form, slik at kniven helst måtte føres ned i slira i en bestemt retning, hvilket også var praktisk for en kniv med buet skaft.  Læret er glatt, uten synlige spor etter dekor.  Slira holdes i hop av en søm langs midten av baksida.  Øverst på baksida, midt over overenden av sliresømmen, er det påklinket en beltestropp av lær.  Øverst på denne stroppen er det ei snaut 5 centimeter lang vertikal spalte, som gjorde det mulig å feste slira til en knapp på bærerens klær.  På forsida av beltestroppen (mot knivskaftet) er det pånaglet en noe smalere stropp med et noe ovalslitt hull som ble trukket over knappen i enden av skaftet, slik at redskapet ikke skulle skli ut av slira og bli borte for eieren.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Brukskniv, lagd og brukt av Amund Wollum i Vestre Gausdal i 1960-åra.  Stålet i bladet skal være fra ei Sandvik rydningsøks.  Det er 8, 7 centimeter langt, 2, 4 centimeter bredt ved brystningen og cirka 2 millimeter tjukt.  Nakken på bladet er rett inntil den, cirka 1 centimeter bak spissen, skrår litt nedover.  Eggen er kraftig innoverbuet ved brystningen etter flittig bruk og sliping.  Skaftet er utført i valbjørk, som antakelig er innsatt med brun beis, muligens også en form for olje.  Det er av den typen som har en krok i den bakre enden, som lillefingeren kan kvile mot, noe som reduserte faren for at redskapet skulle gli ut av handa på brukeren.  Skaftet har ovalt tverrsnitt, og tjukkelsen tiltar noe bakover mot den avsluttende kroken.  Begge endene av skaftet er forsterket med nysølvholker.  Den fremre er 3, 1 centimeter lang og er prydet med en bord av ovaler øverst, mot overgangen til det brune treskaftet.  Den øvre eller bakre skaftholken er 1, 8 centimeter lang.  Den har samme dekor som den fremre.  Midt på endeflata på den øvre eller bakre holken finner vi en tilnærmet sylindrisk endeknapp, som antakelig er forankret i enden på bladets tange.  

Slira er utført i mørkebrunt, nesten svart lær.  Den har en asymmetrisk form, slik at kniven helst måtte føres ned i slira i en bestemt retning, hvilket også var praktisk for en kniv med buet skaft.  Læret er glatt, uten synlige spor etter dekor.  Slira holdes i hop av en søm langs midten av baksida.  Øverst på baksida, midt over overenden av sliresømmen, er det påklinket en beltestropp av lær.  Øverst på denne stroppen er det ei snaut 5 centimeter lang vertikal spalte, som gjorde det mulig å feste slira til en knapp på bærerens klær.  På forsida av beltestroppen (mot knivskaftet) er det pånaglet en noe smalere stropp med et noe ovalslitt hull som ble trukket over knappen i enden av skaftet, slik at redskapet ikke skulle skli ut av slira og bli borte for eieren.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Brukskniv, lagd og brukt av Amund Wollum i Vestre Gausdal i 1960-åra.  Stålet i bladet skal være fra ei Sandvik rydningsøks.  Det er 8, 7 centimeter langt, 2, 4 centimeter bredt ved brystningen og cirka 2 millimeter tjukt.  Nakken på bladet er rett inntil den, cirka 1 centimeter bak spissen, skrår litt nedover.  Eggen er kraftig innoverbuet ved brystningen etter flittig bruk og sliping.  Skaftet er utført i valbjørk, som antakelig er innsatt med brun beis, muligens også en form for olje.  Det er av den typen som har en krok i den bakre enden, som lillefingeren kan kvile mot, noe som reduserte faren for at redskapet skulle gli ut av handa på brukeren.  Skaftet har ovalt tverrsnitt, og tjukkelsen tiltar noe bakover mot den avsluttende kroken.  Begge endene av skaftet er forsterket med nysølvholker.  Den fremre er 3, 1 centimeter lang og er prydet med en bord av ovaler øverst, mot overgangen til det brune treskaftet.  Den øvre eller bakre skaftholken er 1, 8 centimeter lang.  Den har samme dekor som den fremre.  Midt på endeflata på den øvre eller bakre holken finner vi en tilnærmet sylindrisk endeknapp, som antakelig er forankret i enden på bladets tange.  

Slira er utført i mørkebrunt, nesten svart lær.  Den har en asymmetrisk form, slik at kniven helst måtte føres ned i slira i en bestemt retning, hvilket også var praktisk for en kniv med buet skaft.  Læret er glatt, uten synlige spor etter dekor.  Slira holdes i hop av en søm langs midten av baksida.  Øverst på baksida, midt over overenden av sliresømmen, er det påklinket en beltestropp av lær.  Øverst på denne stroppen er det ei snaut 5 centimeter lang vertikal spalte, som gjorde det mulig å feste slira til en knapp på bærerens klær.  På forsida av beltestroppen (mot knivskaftet) er det pånaglet en noe smalere stropp med et noe ovalslitt hull som ble trukket over knappen i enden av skaftet, slik at redskapet ikke skulle skli ut av slira og bli borte for eieren.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Brukskniv, lagd og brukt av Amund Wollum i Vestre Gausdal i 1960-åra.  Stålet i bladet skal være fra ei Sandvik rydningsøks.  Det er 8, 7 centimeter langt, 2, 4 centimeter bredt ved brystningen og cirka 2 millimeter tjukt.  Nakken på bladet er rett inntil den, cirka 1 centimeter bak spissen, skrår litt nedover.  Eggen er kraftig innoverbuet ved brystningen etter flittig bruk og sliping.  Skaftet er utført i valbjørk, som antakelig er innsatt med brun beis, muligens også en form for olje.  Det er av den typen som har en krok i den bakre enden, som lillefingeren kan kvile mot, noe som reduserte faren for at redskapet skulle gli ut av handa på brukeren.  Skaftet har ovalt tverrsnitt, og tjukkelsen tiltar noe bakover mot den avsluttende kroken.  Begge endene av skaftet er forsterket med nysølvholker.  Den fremre er 3, 1 centimeter lang og er prydet med en bord av ovaler øverst, mot overgangen til det brune treskaftet.  Den øvre eller bakre skaftholken er 1, 8 centimeter lang.  Den har samme dekor som den fremre.  Midt på endeflata på den øvre eller bakre holken finner vi en tilnærmet sylindrisk endeknapp, som antakelig er forankret i enden på bladets tange.  

Slira er utført i mørkebrunt, nesten svart lær.  Den har en asymmetrisk form, slik at kniven helst måtte føres ned i slira i en bestemt retning, hvilket også var praktisk for en kniv med buet skaft.  Læret er glatt, uten synlige spor etter dekor.  Slira holdes i hop av en søm langs midten av baksida.  Øverst på baksida, midt over overenden av sliresømmen, er det påklinket en beltestropp av lær.  Øverst på denne stroppen er det ei snaut 5 centimeter lang vertikal spalte, som gjorde det mulig å feste slira til en knapp på bærerens klær.  På forsida av beltestroppen (mot knivskaftet) er det pånaglet en noe smalere stropp med et noe ovalslitt hull som ble trukket over knappen i enden av skaftet, slik at redskapet ikke skulle skli ut av slira og bli borte for eieren.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Kniv

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to